Policajci sumnjaju da su vjerski i nacionalno diskriminisani; Adžić: Poražavajuće je da danas razgovaramo o tome

Policajci iznijeli i problem zapošljavanja i napredovanja u službi, što takođe, kako piše u saopštenju, povezuju sa nejednakošću koju osjećaju na poslu

15113 pregleda 15 komentar(a)
Adžić, Foto: MUP Crne Gore
Adžić, Foto: MUP Crne Gore

Crna Gora je građanska država i smatram poražavajućim da danas razgovaramo o diskriminaciji jednih prema drugima. Obaveza svakog pojedinca, a posebno zaposlenih u MUP-u i Upravi policije, jeste poštovanje Ustava, koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kojem osnovu, poručio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Ono je to rekao, kako se navodi u saopštenju MUP-a, na sastanku sa grupom policijskih službenika Centra bezbjednosti Bijelo Polje i Centra bezbjednosti Berane održanom povodom sumnji policijaca da su diskriminisani na osnovu nacionalne i vjerske pripadnosti.

"Međuvjerski i međunacionalni sklad, tolerancija i poštovanje osnovne su vrijednosti koje moramo baštiniti kako u okviru institucije, tako i van nje", dodao je Adžić.

U saopštenju se navodi da su policajci najprije zahvalili Adžiću na organizovanju sastanka i uputili su čestitke povodom izbora za ministra unutrašnjih poslova. Tokom sastanka upoznali su ga sa situacijom u kojoj se nalaze, a iznijeli su stavove i poglede na dešavanja u CB Bijelo Polje i CB Berane u prethodnom periodu.

Oni su iznijeli i problem zapošljavanja i napredovanja u službi, što takođe, kako piše u saopštenju, povezuju sa nejednakošću koju osjećaju na poslu.

"Osvrnuvši se na zapošljavanje i napredovanje u MUP-u, Adžić je istakao da će se ono vršiti isključivo na osnovu referenci i zasluga, a ne po osnovu vjerske, nacionalne ili partijske pripadnosti. Na sastanku je zaključeno da policija mora biti imuna na podjele koje se u većoj ili manjoj mjeri manifestuju u društvu, te da za policijski poziv mjerilo nije i neće biti vjera, nacija, pol, niti partijska pripadnost", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova dodaju da su sastanku prisustvovali i državni sekretar Mersudin Gredić i šefica Kabineta Kristina Đukanović.

Bonus video: