Promjene samo sa opozicijom

Zakon o izboru odbornika i poslanika može se mijenjati samo uz podršku 54 poslanika
60 pregleda 3 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Demokratska Crna Gora
Neven Gošović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 13.10.2017. 18:33h

Iako su vladajuće partije već predložile kandidate za Radnu grupu koja će se baviti primjenom preporuka OEBS-a u izborno zakonodavstvo, nijedna odredba Zakona o izboru odbornika i poslanika ne može se izmijeniti bez glasova opozicionih poslanika koje bojkotuju rad parlamenta.

Funkcioner Demokratske Crne Gore, Neven Gošović, istakao je da je za izmjene drugih izbornih zakona dovoljna podrška većine ukupnog broja poslanika, odnosno 41 glas u parlamentu, ali da se Zakon o izboru odbornika i poslanika ne može izmijeniti bez opozicije.

Gošović podsjeća da je 41 glas dovoljan za izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i kampanja, Zakon o biračkom spisku, Zakon o prebivalištu.

“Ustavni sud ranije je zauzeo stav u jednom postupku za procjenu Zakona o biračkim spiskovima da za njegove izmjene i dopune nije potrebna dvotrećinska većina, već većina ukupnog broja poslanika, dakle 41 glas. Izmjene i dopune koje se tiču Zakona o izboru odbornika i poslanika zahtijevaju tu dvotrećinsku većinu, ostali ne zahtijevaju”, kazao je Gošović.

Posmatračka misija OEBS-a je nakon prošlogodišnjih izbora preporučila da se razmotri preduzimanje sveukupne izborne reforme sa ciljem usklađivanja izbornog zakonodavstva sa drugim relevantnim zakonima. Između ostalog, preporučili su da Državna izborna komisija (DIK) treba da donosi i garantuje primjenu propisa koji se tiču izbornih zakona i da se mora obezbijediti njeno nepristrasno odlučivanje.

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav upozorio je da preporuke OEBS-a treba primijeniti prije izbora naredne godine kako se njihov rezultat ne bi osporavao

Bonus video: