RP: Volja ministarstava prepreka da se radnicima KAP-a poveže staž sa uvećanim trajanjem za rad prije i poslije stečaja

"Poslodavac Uniprom uz prećutnu saglasnost države nije im povezao radni staž sa uvećanim trajanjem"

1060 pregleda 0 komentar(a)
Predsjednik Radničke partije sa bivšim radnicima KAP-a, Foto: Radnička partija
Predsjednik Radničke partije sa bivšim radnicima KAP-a, Foto: Radnička partija

Bivši radnici Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) koji po izmjeni zakona s kraja 2021. mogu da ostvare pravo na starostnu penziju, imaju problem sa neplaćenin radnim stažom koji im je uskraćen za vrijeme trajanja stečaja u KAP-u, saopštila je Radnička partija (RP).

Iz ove partije su rekli da je stečaj u KAP-u trajao osam godina i da su za to vrijeme radnici radili poslove kao i pri redovnim okolnostima u fabrici.

"Međutim poslodavac Uniprom uz prećutnu saglasnost države nije im povezao radni staž sa uvećanim trajanjem. Danas, kada je zakonsko rješenje za bivše radnike KAP-a na snazi i postoji pravno rješenje koje je definisano u 42. vladi Crne Gore jedina prepreka je volja resornih ministarstava 43. vlade Crne Gore da se radnicima poveže staž sa uvećanim trajanjem za rad i prije i poslije stečaja", navodi se u saopštenju RP.

Iz ove partije apeluju na resorna ministarstva "da omoguće sprovođenje Zakona PIO koji je izglasan krajem prošle godine u Skupštini Crne Gore na inicijativu Radničke partije".

Bonus video: