Koprivica: Kako smo izgradili pojedinačno najmoćniju partiju iz trenutne opozicije, tako ćemo graditi državu

"Uvjereni smo da će naša država kao lider integracionih procesa biti prva naredna članica Evropske unije"

1839 pregleda 3 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Demokratska Crna Gora
Sa današnjeg sastanka, Foto: Demokratska Crna Gora
Jedna smo od rijetih organizacija na političkoj sceni Crne Gore koja se od svog postanka do danas nije cijepala i dijelila, jer želimo da na zdravim osnovama - onako kako smo izgradili pojedinačno najmoćniju partiju iz trenutne opozicije - gradimo složnu, bezbjednu, stabilnu i pomirenu, pravno uređenu državu, rekao je potpredsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica.
"Onakvu državu kakvu želimo da je vidi i u svojim redovima žele Evropa i svijet", dodao je Koprivica, tokom, kako se navodi u saopštenju Demokrata, sastanka sa šefom kancelarije za odnose sa zemljama Balkana i Adriatika u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Andreom Kaskoneom i zamjenikom ambasadora Italije Damijanom Rampinijem.
"Kao partija centra, osnovnih opredjeljenja za vladavinu prava i socijalnu tržišnu privredu, formirani smo prije sedam godina u cilju jačanja evropske perspektive Crne Gore, promovisanja demokratije, ljudskih prava, otvorenog i pravednog društva, te snaženja vrijednosti koje baštini zapadni civilizacijski svijet", dodao je Koprivica.
Kako je naveo Demokrate okupljaju ljude svih vjera i nacija.
"U našem rukovodstvu i Klubu poslanika kao i u organima partije na državnom tako i na lokalnom nivou - u skupštinama opština širom Crne Gore nalaze se i Crnogorci i Srbi, i Bošnjaci i Muslimani, i Albanci i Hrvati, i katolici i muslimani i pravoslavci, te predstavljamo Crnu Goru u malom, multinacionalnu, multikonfesionalnu i multivjersku", rekao je Koprivica.
Istakao je da su čvrsto opredijeljeni za sprovođenje svih obaveza koje ima Crna Gora kao članica NATO.
"Što smo pokazali tokom vršenja vlasti i uvjereni smo da će naša država kao lider integracionih procesa biti prva naredna članica Evropske unije", rekao je Koprivica.
On je, navodi se u saopštenju, izrazio čvrsto uvjerenje da će Demokratska Crna Gora kao kandidat za članstvo u Evropskoj narodnoj partiji, vladajućoj partiji u Evropskom parlamentu, biti stožer procesa reformi i napretka Crne Gore na putu dostizanja evropskog standarda i usvajanja evropskih vrijednosti. Ističući, kako kažu, ključni doprinos Demokrata u istrajavanju u borbi za nezavisno i depolitizovano tužilaštvo, ukazao je na mnoge udare i pritiske koje su Demokrate savladale čak i od partija koje danas sebi pokušavaju pripisati zasluge koje su svojevremeno opstruirali pokušavajući da, jedan politički Tužilački savjet zamijene drugim, koji bi nastavio praksu prvog.
"Ocijenio je da su, u cilju evropskih integracija i vladavine prava, snažno opredijeljeni za aktivnu participaciju u pogledu izbora najviših pravosudnih zvaničnika iz reda stručnih i nezavisnih ličnosti. U tom pravcu, Koprivica je naglasio da je kao predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, preduzeo konkretne korake zakazavši sjednicu na kojoj je raspisan javni poziv za izbor četiri člana Sudskog savjeta. On je istakao da će Evropska unija u Demokratama uvijek imati konstruktivnog saveznika, naročito kada je u pitanju beskompromisna borba za vladavinu prava, borba protiv kriminala i korupcije te posvećena promocija mira i stabilnosti kao neophodnog preduslova za prosperitet, evropsku budućnost i bezbijednost svih građana Crne Gore", pišeu saopštenju.
Dodaju da se Kaskone zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i istakao zadovoljstvo što se Koprivica pozivao na evroatlantske vrijednosti kao temelj djelovanja Demokratske Crne Gore.
"Kaskone je istakao značaj koji Italija pridaje ponovnom pokretanju puta evropskih integracija u Crnoj Gori i podsjećajući na potrebu da Crna Gora ubrza reformski proces, istakao značaj dijaloga i saradnje vlasti i opozicije", navode Demokrate.
Demokratska Crna Gora na krajju dodaje da su sastanku prisustvovale poslanica Demokrata Tamara Vujović kao i internacionalna sekretarka Demokrata Valentina Minić.
"Izvinivši se u ime predsjednika Demokratske Crne Gore Alekse Bečića zbog nemogućnosti da prisustvuje sastanku zbog učešća na Kongresu EPP-a u Roterdamu na poziv Donalda Tuska, Koprivica se zahvalio na posjeti, konstruktivnom i prijateljskom razgovor", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: