Zemlje Zapadnog Balkana da ostanu ujedinjene u očuvanju mira i stabilnosti

Ministar je ponovio zahtjev i potrebu da crnogorska manjina na Kosovu bude prepoznata kao ustavna kategorija

1628 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Zemlje Zapadnog Balkana treba da ostanu ujedinjene u očuvanju mira i stabilnosti sa vizijom evropske budućnosti, poručeno je tokom susreta ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeke i ambasadorke Kosova u Crnoj Gori Arijane Žerka-Hodže.

Ambasadorka Žerka-Hodža istakla je važnost dobrosusjedskih odnosa dvije države i uvjerenje da će isti nastaviti da se intenzivno razvijaju. Ona je ocijenila da je potrebno jačati saradnju u svim sferama od obostanog interesa, te da je posebno značajno osnaživati institucionalnu saradnju država, saopšteno je iz Ministarstva.

Ona je, kako se navodi, prenijela spremnost u razvoju zajedničkih infrastrukturnih projekata koji treba da poboljšaju komunikaciju, transport i trgovinu dvije države i utiču na njihov jači ekonomski razvoj, kao i interes investitora sa Kosova da ulažu u Crnoj Gori, u oblasti turizma i drugih oblasti zajedničkog interesa.

Ministar Đeka ponovio je evropsku i evroatlansku perspektivu Crne Gore i dodao da naša država vodi otvoren dijalog sa svima, da želi da doprinese ukupnom razvoju regiona u svom kapacitetu i očuvanju dugoročne stabilnosti.

Inkluzivna politika ove Vlade potvrđena je i Crna Gora nastavlja da se kreće svojim evropskim putem, rekao je Đeka, dodavši da će Vlada učiniti sve potrebne napore da intenzivira taj put.

Ministar je ponovio zahtjev i potrebu da crnogorska manjina na Kosovu bude prepoznata kao ustavna kategorija, jer, kako je saopšteno, "ista zaslužuje epilog poslije toliko vremena". S tim u vezi, Žerka-Hodža je navela da su Crnogorci na Kosovu zakonom prepoznati kao nacionalna manjina, ali da je promjena Ustava kompleksan i dugoročniji proces.

Ambasadorka je izrazila spremnost da prosljedi zahtjev za organizaciju zvaničnog sastanka na visokom nivou, na kojem bi se diskutovalo o temama od zajedničkog interesa u oblasti ljudskih prava, saradnje u oblasti obrazovanja i jačanja upisne politike studenata/kinja iz Crne Gore na univerzitetima na Kosovu, te razvijanja dalje saradnje u oblastima kulture, sporta i obrazovanja.

"Sagovornici su saglasni da su manjinski narodi i druge manjinske nacionalne zajednice bogatstvo koje svaka država treba da sačuva, čija prava treba dodatno da unaprjeđuje i čije posebnosti treba da njeguje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: