Krivokapić- Veber: Politička stabilnost će doprinijeti ostvarenju strateških ciljeva CG, podrška Berlina značajna

"Zajednički je ocijenjeno da sa novoformiranom Vladom slijedi i novi početak i posvećenost ubrzanju procesa pregovora, imajući u vidu da su, kako je poručeno sa evropskih adresa, vrata EU otvorenija nego ikad", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova

2008 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Politička stabilnost će doprinijeti ostvarenju strateških ciljeva Crne Gore, u čemu je podrška Berlina od izuzetnog značaja, ocijenjeno je na sastanku ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića i ambasadora Njemačke u Crnoj Gori Roberta Vebera.

U saopštenju Ministarstva se navodi da su sagovornici pozdravili jačanje političkog dijaloga sa Njemačkom, o čemu, kako kažu, svjedoči ovonedjeljna posjeta njemačke ministarke za Evropu i klimu Crnoj Gori.

"Zajednički je ocijenjeno da sa novoformiranom Vladom slijedi i novi početak i posvećenost ubrzanju procesa pregovora, imajući u vidu da su, kako je poručeno sa evropskih adresa, vrata EU otvorenija nego ikad", saopšteno je iz tog resora.

Dodaju i da je pohvaljena "stoprocentna usaglašenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politkom EU", što, kako je ocijenjeno, predstavlja prednost za Crnu Goru na evropskom putu.

"U kontekstu ratnih dešavanja u Ukrajini, istaknuto je da su agresivne aktivnosti Rusije, uticale na pojačano jedinstvo u okviru NATO i EU, uz ocjenu da se globalna previranja mogu pozitivno reflektovati i na politiku proširenja na Zapadni Balkan. Zajednički je ocijenjeno da su dvije države vođene istom motivacijom - da vide Crnu Goru u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je takođe naglašena i zainteresovanost njemačkih investitora za ulaganja u energetiku, te istaknuta važnost realne ekonomije.

Sagovornici su prenijeli očekivanje da će predstojeća posjeta njemačkog kancelara Olafa Šolca dati snažan podsticaj Zapadnom Balkanu i dominantnosti inicijative Berlinski proces u regionu.

Bonus video: