Predstojeće predsjedavanje Češke Savjetom EU ključno za Crnu Goru

Potrebno je da Crna Gora iskoristi tih šest mjeseci i uloži sve napore kako bi dobila završna mjerila u ključnim poglavljima, ocijenjeno je tokom sastanka ministra i ambasadorke

1037 pregleda 1 komentar(a)
Hrebičkova i Krivokapić, Foto: MVP
Hrebičkova i Krivokapić, Foto: MVP

Predstojeće predsjedavanje Češke Savjetom Evropske unije ključno je za Crnu Goru, ocijenjeno je tokom sastanka ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića sa ambasadorkom Češke Janinom Hrebičkovom.

Šef diplomatije je istakao da je odnose Crne Gore sa Češkom i grupom zemalja koje danas čine Višegradsku grupu (Mađarska, Slovačka, Poljska), a koji datiraju iz perioda Kraljevine, još tada odlikovala logistička i diplomatska podrška, te da je istorijsko pamćenje u diplomatiji nezamjenjivo. Aktuelna saradnja sa pomenutim država, kako je rekao, od izuzetnog je značaja za Crnu Goru i razumijevanje njenog strateškog opredjeljenja u Evropskoj uniji.

"Zajednički je ocijenjeno da je predstojeće predsjedavanje Češke Savjetom EU ključno za Crnu Goru, te da je potrebno da naša država iskoristi tih šest mjeseci i uloži sve napore kako bi dobila završna mjerila u ključnim poglavljima. Istaknuto je da bi uspjeh Crne Gore u pregovorima sa Unijom bio i uspjeh regiona, kao i Evropske komisije", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Sagovornici su se saglasili da bi čelnici EU trebalo da ulože dodatne napore i energiju u politiku proširenja, imajući u vidu da, kako je ocijenjeno, postoji realan kontekst da se naprave odlučujući koraci u pregovaračkom procesu Crne Gore sa Evropskom unijom.

Bonus video: