Đukanović: Ohrabruje da Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da podržava reforme i evropsku budućnost Crne Gore

"Uvjeren sam da su pred nama godine novih uspjeha i plodne saradnje", kazao je Đukanović

14914 pregleda 10 komentar(a)
Ambasadorka Medoks i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ambasadorka Medoks i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Milo Đukanović kazao je večeras kako ohrabruje da Ujedinjeno Kraljevstvo, i nakon bregzita, jednako snažno nastavlja da podržava demokratske i reformske procese u Crnoj Gori i njenu evropsku budućnost.

Đukanović se, na poziv britanske ambasadorke Karen Medoks, obratio prisutnima na svečanosti povodom nacionalnog praznika Ujedinjenog Kraljevstva i platinastog jubileja - 70 godina na prijestolu Njenog Veličanstva kraljice Elizabete II. Na događaju u Podgorici ujedno je proslavljen i njen 96. rođendan.

"Drago mi je da se Crna Gora pridružuje proslavama Ujedinjenog Kraljevstva širom svijeta, i da smo nakon dvije pandemijske godine opet zajedno, u prilici da danas obilježimo veliki jubilej naših prijatelja. Imao sam čast 2018. da govorim i na događaju povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva, takođe u organizaciji britanske ambasade", rekao je Đukanović, kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Gotovo polovinu tog vremena, podsjeća, obilježila je vladavina kraljice Elizabete II. O dugovječnosti njene vladavine, ističe Đukanović, najbolje svjedoči činjenica da je u Sovjetskom Savezu na vlasti bio Staljin, a u Sjedinjenim Državama Truman kad je ona 1952. stupila na tron. Te iste godine projekat evropskog ujedinjenja je tek započet stupanjem na snagu Ugovora o zajednici za ugalj i čelik.

"U međuvremenu, politička karta Evrope se značajno izmijenila, a kraljica je vodila svoju moharhiju kroz brojne krize - od suecke i kubanske, preko foklandske, do bregzita, pandemijske i aktuelne ukrajinske... I ostala odana služenju svojoj zemlji i idealima slobode na čijim temeljima je Ujedinjeno Kraljestvo izrastalo", kazao je Đukanović.

Đukanović prijem UK
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Svijet je, dodaje, bio svjedok njene istinske posvećenosti dobrobiti svog naroda, uprkos brojnim izazovima, dok je njeno mudro upravljanje postalo inspiracija mnogima.

Iako Crna Gora tada nije bila nezavisna država, kraljica Elizabeta II je bila prvi veliki svjetski lider koji je došao u našu zemlju, najmanju jugoslovensku republiku, podsjetio je predsjednik. Oktobra 1972. godine nju je na titogradskom aerodromu dočekao predsjednik Skupštine Vidoje Žarković.

"Ovo je prava prilika da se prisjetimo i istorijskih momenata u odnosima između britanske i crnogorske vladarske porodice, koji su uspostavljeni poslije zvaničnog međunarodnog priznanja Crne Gore na Berlinskom kongresu 1878. Prvi članovi britanske kraljevske kuće posjetili su Crnu Goru nepunu deceniju kasnije. Na Cetinju su boravili princ Džordž od Velsa, zet kraljice Viktorije i princ Luj Batenberg. Kraljica Viktorija je čestitala knjazu Nikoli državni jubilej 1897 – 200 godina vladavine dinastije Njegoš. I odlikovala ga ordenom Viktorija prvog stepena".

"Knjaz i Kraljica su se sreli u martu te godine u Nici, gdje su prisustvovali vjeridbi Knjaževe kćeri Ane s princom Francom Batembergom. Na obilježavanju jubileja kraljice Viktorije – 60 godina vladavine, u ime Knjaza prisustvovao je prestolonasljednik Danilo, čija supruga je bila u rodbinskim vezama s britanskom kraljevskom kućom. Knjaz Nikola je učinio zvaničnu posjetu kraljici Viktoriji 1898. godine, bio njen gost u Bakingemskoj palati i odlikovao je Danilovim ordenom prvog stepena", kazao je Đukanović.

Danas, kako ističe, nezavisna i suverena Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo su prijatelji, partneri i saveznici u NATO-u, obostrano posvećeni učvršćivanju i produbljivanju međudržavnih veza, jačanju povjerenja i afirmaciji i odbrani zajedničkih vrijednosti.

"Ohrabruje da Ujedinjeno Kraljevstvo, i nakon bregzita, jednako snažno nastavlja da podržava demokratske i reformske procese u Crnoj Gori i njenu evropsku budućnost. Uvjeren sam da su pred nama godine novih uspjeha i plodne saradnje. U ime građana Crne Gore upućujem najsrdačnije čestitke Ujedinjenom Kraljevstvu na ovom velikom jubileju, uz najbolje želje za dobro zdravlje Njenog Veličanstva, napredak Ujedinjenog Kraljevstva i blagostanje svih njenih naroda", zaključio je Đukanović.

Bonus video: