Kazna odslužena, ali mrlja nije obrisana

Osnovni sud ponovio odluku, uprkos presudi Ustavnog suda koji je utvrdio da Knežević nije imao pravično suđenje

9742 pregleda 4 komentar(a)
Incident ispred skupštinske sale nakon ukidanja imuniteta poslanicima DF-a (arhiva), Foto: Screenshot TV
Incident ispred skupštinske sale nakon ukidanja imuniteta poslanicima DF-a (arhiva), Foto: Screenshot TV

Osnovni sud u Podgorici je uprkos odluci Ustavnog suda da je jednom od lidera i poslaniku Demokratskog fronta Milanu Kneževiću bilo povrijeđeno pravo na pravično suđenje kada je osuđen za nasilničko ponašanje u Skupštini, juče ponovio presudu.

Sudija Rade Ćetković je presudu izrekao usmeno, pa Knežević i njegov advokat Miroje Jovanović još nisu vidjeli pisano obrazloženje, saznaju “Vijesti”.

Ustavni sud Crne Gore je odluku po ustavnoj žabi Kneževićevih advokata donio u januaru 2021. godine. Poslanik je tada već odslužio četvoromjesečnu kaznu na koju ga je osudio Osnovni sud, odnosno sutkinja Željka Jovović.

Nakon odluke ustavnosudske instance, sudski postupak u Osnovnom sudu je ponovljen jer su Kneževićevi advokati to tražili. Oni su, na osnovu odluke US, kako je objašnjeno “Vijestima”, očekivali da poslanik bude pravno aboliran jer je već odslužio kaznu, pa nisu mogli insistirati na ukidanju kazne.

Umjesto toga, sudija je na ponovljenom suđenju ponovio i izrečenu kaznu.

Ova odluka biće predmet pres konferencije koju Fronta planira danas, saznaju “Vijesti”.

Knežević je bio u kućnom pritvoru i nosio nanogicu jer su podgorički Osnovni, a zatim i Viši sud presudili četiri mjeseca kazne zbog nasilničkog ponašanja prema poslanicima DPS-a u holu Skupštine 2017. godine. On i nekoliko poslanika DF-a su prema presudi nasrtali i vrijeđali poslanike Miodraga Vukovića, Aleksandru Vuković, Miodraga Radunovića i Ljuiđa Škrelju. Branko Radulović, Marina Jočić i Milutin Đukanović dobili su uslovne kazne.

Ustavni sud je u januaru 2021. jednoglasno prihvatio ustavnu žalbu koju je za Kneževića bio uložio advokat Goran Rodić. Sudija izvjestilac u ovom predmetu bio je Miodrag lličković i to je bio jedan od rijetkih presedana da je Ustavni sud donio jednogasnu odluku.

Utvrđeno je da je presudama Višeg i Osnovnog suda u Podgorici Kneževiću povrijeđeno pravo iz Evropske konvencije za ljudska prava, kojom se garantuje pravično suđenje. Sud je prihvatio navode advokata, između ostalog, da krivično djelo nasilničkog ponašanja podrazumijeva uznemirenje javnosti - kojih u ovom slučaju nije bilo. Takođe i da se ono desilo na javnom prostoru, što hol Skupštine nije, kako se navodi, jer postoje pravila na osnovu kojih se može ući u parlament.

Incident se desio nakon skidanja imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva koje ih je tada optužilo za organizovanje kriminalne organizacije i pokušaj terorističkog napada 16. oktobra 2016.

Sudija Osnovnog suda, sada njegova predsjednica, Željka Jovović, koja je prvobitno osudila Kneževića, kao otežavajuću okolnost za izricanje osuđujuće kazne poslanicima iznijela je činjenicu da su poslanici DF-a organizovano i u grupi napali poslanike DPS-a atakujući na njihov ugled i dostojanstvo, jer je sve učinjeno u skupštinskom holu i to u prisustvu ostalih poslanika, službenika, pripadnika obezbjeđenja i predstavnika medijskih kuća.

Bonus video: