Abazović pisao Zelenskom: Ukrajina od agresije brani ne samo svoju domovinu nego i cijelu Evropu

"Crnogorski građani stoje čvrsto uz ukrajinske prijatelje, što svakodnevno dokazujemo i prijemom izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja, koji su u Crnoj Gori našli sigurno utočište"

10675 pregleda 56 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Nemjerljivom hrabrošću i dostojanstvom Vaš narod i Vi lično, svakodnevno zadivljujete cijeli svijet, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović u pismu podrške koje je uputio predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom.

"U ovom brutalnom i ničim izazvanom bezumlju rata, Ukrajina brani od agresije ne samo svoju domovinu nego i cijelu Evropu, kao i demokratske vrijednosti i civilizacijske norme na kojima počiva savremeni svijet", dodao je Abazović.

Abazović je kako piše na sajtu Vlade "u ovom teškom vremenu za Ukrajinu i cijeli evropski prostor" uputio izraze iskrenog saučešća povodom stradanja i gubitka velikog broja života nevinih ukrajinskih građana.

"Vi ste zajedno s ukrajinskim građanima, više nego iko, čuvajući svoju zemlju, čast i dostojanstvo, pokazali da je Evropska unija mnogo više od 27 država članica i da se može i mora braniti van svojih sadašnjih granica. Zbog toga, pored ostalog, crnogorski građani stoje čvrsto uz ukrajinske prijatelje, što svakodnevno dokazujemo i prijemom izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja, koji su u Crnoj Gori našli sigurno utočište", napisao je Abazović.

Crna Gora se, kao država kandidat za članstvo u EU, koja je, kako je istako, najdalje odmakla u pregovorima, "zalaže za ubrzano pridruživanje u skladu sa zaslugama".

"Politika proširenja je jedna od najuspješnijih politika Evropske unije i želimo da tako i ostane. Pored toga, u potpunosti smo usklađeni sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom i beskompromisno smo prihvatili sve restriktivne mjere i sankcije Ruskoj Federciji kao znak bezrezervne podrške evropskom zajedništvu u odbrani naših civilizacijskih vrijednosti", istakao je premijer Crne Gore.

Dodao je da Crna Gora podržava namjere i želje Ukrajine da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"I nadamo se da će u tome i uspjeti. Na raspolaganju smo da i u praktičnom smislu podijelimo naše iskustvo u procesu pregovora na način koji je Vama najprihvatljiviji. U skladu sa pomenutim, vjerujem da bi naš skori telefonski razgovor doprinio utvrđivanju daljih mogućnosti pružanja podrške Vlade Crne Gore, NATO zemlje koja doprinosi sa ostatkom Alijanse globalnoj bezbjednosti i sigurnosti. Molim Vas da primite izraze mog najvišeg uvažavanja", zaključio je Abazović.

Bonus video: