Pet ministarstava mogu imati po tri državna sekretara, osam po dva, pet po jednog, Foto: Luka Zeković

Partijski kadrovi opet stoluju upravom

Nova vlast nastavila sa praksom partijskih imenovanja, stavljajući tako dio upravljačkih poluga sistema i u ruke onih koji nemaju stručne reference ili su svojim prethodnim radom kompromitovani

55217 pregleda 74 komentar(a)
Pet ministarstava mogu imati po tri državna sekretara, osam po dva, pet po jednog, Foto: Luka Zeković
Pet ministarstava mogu imati po tri državna sekretara, osam po dva, pet po jednog, Foto: Luka Zeković

Iako najvažnije međunarodne adrese godinama pozivaju na depolitizaciju institucija, i nova vlast nastavila je s praksom partijskih imenovanja, stavljajući tako dio upravljačkih poluga sistema i u ruke onih stranačkih kadrova koji nemaju neophodne reference ili su svojim prethodnim radom kompromitovani.

Jedan od primjera navedenog je funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Mersudin Gredić, koji je postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

On je 2018. godine kao tadašnji zamjenik generalnog sekretara Skupštine dobio od države kredit (od 20.000 eura) po povoljnim uslovima za rješavanje stambenog pitanja.

Gredić je bio i na čelu tzv. stambene komisije parlamenta, koja je dijelila kredite za stanove ili nedostajuća sredstva za adaptaciju prostora. Mediji su pisali i o njegovom nepotizmu, jer je dio bliže familije zaposlio u državnim isnitucijama.

Gredić sam sebi odobrio povoljan stambeni kredit
Gredić sam sebi odobrio povoljan stambeni kredit foto: Skupština CG

BS u novoj vlasti predstavlja i Nedžib Ibrišimović, koga je Vlada predložila za člana Odbora direktora Luke Bar, a koji je bio pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), dok se na čelu te institucije nalazio poslanik BS-a Suljo Mustafić.

Rukovodstvo ZZZ-a optužilo je u martu Mustafića da je zaposlio Ibrišimovića, svog, kako tvrde, vjenčanog kuma, i da mu je zbog mjesta boravka koje je van Podgorice, potpisao naknadu za odvojeni život (u visini od 110 eura mjesečno).

Iz ZZZ-a su tvrdili da Ibrišimović posjeduje stan u glavnom gradu i da zato nije mogao da dobije naknadu. On se tim povodom nije oglašavao.

Od predstavnika BS-a, mjesta u državnoj upravi dobili su, između ostalih, i član Predsjedništva stranke Admir Šahmanović i član odbora u Rožajama Zejnel Klimenta.

Šahmanović, koji se školovao u oblasti finansijskog menadžmenta, korporativnog upravljanja i bankarstva, imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu kapitalnih investicija, na čijem je čelu lider BS-a Ervin Ibrahimović, dok je Klimenta, dugogodišnji prosvjetni radnik, postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete.

Politikolog kao pomoć za ekonomiju

Da spornih kadrova nema samo u redovima onih koji su prepoznati po partijskom zapošljavanju, svjedoči i primjer funkcionera Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimira Obradovića, koji je postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja.

On je prethodno bio pomoćnik direktora Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), na čijem je čelu bio aktuelni ministar zdravlja i potpredsjednik SNP-a, Dragoslav Šćekić.

Navodno nezakonito na dvije funkcije: Vladimir Obradović (SNP)
Navodno nezakonito na dvije funkcije: Vladimir Obradović (SNP)foto: Luka Zeković

Mediji su pisali da Obradović navodno obavlja nezakonito dvije funkcije, odnosno da je bio zapošljen na dva radna mjesta s punim radnim vremenom, iako to propisi ne dozvoljavaju.

On je, navodno, istovremeno bio vršilac dužnosti (v. d.) pomoćnika direktora FZO u Sektoru za javne nabavke i samostalni savjetnik za pravne poslove u Direkciji za imovinu Opštine Berane.

To se, međutim, ne može potvrditi i dokazati na osnovu izvještaja o imovini i prihodima, koje kao javni funkcioner treba da dostavlja Agenciji za sprečavanje korupcije.

SNP u organima uprave predstavlja i diplomirana ekonomistkinja Slađana Kaluđerović, koja je izabrana za savjetnicu potpredsjednika Vlade za ekonomski sistem Vladimira Jokovića, lidera SNP-a. Ona je ranije bila portparolka te stranke.

Jokovićev savjetnik je i politikolog Vladimir Pavićević, koji je bio politički angažovan i u koaliciji sa Demokratama, a sada je i urednik emisije na jednoj televiziji.

DPS dobio savjetničke pozicije

Buru u dijelu javnosti izazvala je i odluka Vlade da za državnog sekretara u Ministarstvu kulture i medija postavi Denisa Vukotića, doktoranda na Pravnom fakultetu, koji je 2020. imenovan za zamjenika člana Izborne komisije Glavnog grada ispred Demokratske partije socijalista (DPS).

Na stranici sa sajta DPS-a, koja više ne postoji, pisalo je da je Vukotić član podgoričkog odbora stranke.

U obrazloženju koje je potpisala ministarka kulture i medija Maša Vlaović, piše da iskustvo u javnoj upravi, liderstvo i druge lične osobine, preporučuju Vukotića za državnog sekretara, te da će njegove ekspertize iz oblasti pravnih nauka doprinijeti sprovođenju i izmjeni zakonskih okvira u resoru kulture i medija.

On nije jedini kadar blizak DPS-u koji je našao mjesto u novoj vlasti - za savjetnicu potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj Ervina Ibrahimovića (BS), imenovana je diplomirana pravnica Irma Selmanović, koja je, prema podacima sa sajta DPS-a, članica rožajskog odbora stranke.

Ona je, kako je navedeno iz Vlade, obavljala više poslova u Opštini Rožaje, a od oktobra 2020. bila je članica Komisije za žalbe Vlade.

Ni druge stranke nove parlamentarne većine nisu ostale “kratkih rukava” kad su u pitanju postavljenja u državnoj upravi i najvišim institucijama.

Tako je bivša portparola Socijaldemokratske partije (SDP) Amina Cikotić imenovana za državnu sekretarku u Ministarstvu sporta i mladih. Ona je, kako su ranije saopštili iz SDP-a, diplomirana ekonomistkinja, koja se usko specijalizuje za oblast računovodstva.

Cikotić
Cikotićfoto: SDP

Za državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja izabran je doktor Elvis Omeragić, nosilac liste SDP-a na posljednjim lokalnim izborima u Gusinju, za vršiteljku dužnosti sekretarke Ministarstva odbrane Jadranka Vojinović, bivša odbornica SDP-a u Podgorici i bivša državna sekretarka u MUP-u, dok je za generalnu sekretarku Ministarstva vanjskih poslova postavljena Dragica Anđelić, predsjednica Foruma žena SDP-a i članica Glavnog odbora partije.

Za savjetnika potpredsjednika Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku Raška Konjevića (lider SDP-a), imenovan je bivši funkcioner MUP-a Bojan Bugarin, koji je bio na listi SDP-a za parlamentarne izbore 2020.

Mjesta i za civilni sektor

Kadrovi Građanskog pokreta (GP) URA zasad su našli mjesta u kabinetu premijera Dritana Abazovića, šefica kabineta Ana Rašović i savjetnik za medije Miloš Perišić, dok je za zamjenika generalnog sekretara Vlade imenovan Ilir Harasani, koji je bio v. d. direktora Uprave za inspekcijske poslove.

Osim partijskih, Vlada je postavljala i provjerene nestranačke kadrove, koji već imaju iskustva u upravi, a neki od njih u javnosti uživaju i povjerenje.

Za generalnog sekretara Vlade imenovan je Boris Marić, bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde i nekadašnji ministar rada i socijalnog staranja u tzv. Vladi izbornog povjerenja.

Bivši ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je Abazovićev savjetnik za vanjsku politiku, dok je Bojan Božović, kao i u prethodnoj Vladi, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

U Vladu se na istu poziciju, kao državna sekretarka u Ministarstvu finansija, vratila i Mila Kasalica koja je krajem jula prošle godine bila razriješena sa te funkcije na predlog bivšeg ministra finansija Milojka Spajića, koji nije objasnio razlog takve odluke.

Kasalica je zbog smjene podnijela tužbu Upravnom sudu.

Prema Vladinoj odluci, a nakon izmjena Zakona o državnoj upravi, pet ministarstava mogu imati po tri državna sekretara, osam po dva, dok pet mogu imati po jednog.

Davidovića prije dvije godine optuživali, sad ga preporučilo iskustvo

Za državnog sekretara u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma imenovan je Damir Davidović, koji je bio na istoj funkciji u Markovićevoj Vladi, u tadašnjem Ministarstvu turizma. On je prethodno bio i u Generalnom sekretarijatu Skupštine.

Iz GP URA, čiji je Goran Đurović ministar ekonomskog razvoja i turizma, Davidovića su prije dvije godine optuživali da je jedan od krivaca za lošu turističku sezonu i da je kroz paket mjera podrške privredi popisivao brojne fiktivne stavke.

Gredić sam sebi odobrio povoljan stambeni kredit
Gredić sam sebi odobrio povoljan stambeni kredit foto: Savo Prelević

Davidović je 2009, kao nestranačka ličnost, izabran za generalnog sekretara Skupštine, gdje se zadržao pet godina. Prije toga je bio i šef kabineta bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, a jedno vrijeme je bio i savjetnik za spoljne poslove dugogodišnjeg čelnika parlamenta Ranka Krivokapića.

Đurović je “Vijestima” nedavno kazao da je Davidovića na funkciju preporučilo prethodno stečeno iskustvo, kao i dobra komunikacija i odnos koji je imao sa većinom ugostitelja i hotelijera, koji su kao najkompetentniji dali nepodijeljenu podršku za njegov izbor.

Camaj savjetnik, vrijeđao Srbe i funkcionera SDP-a

Poziciju u novoj Vladi, kao državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, dobio je i Agron Camaj, koji je 2012, kao savjetnik u Ministarstvu kulture, komentarisao na Fejsbuk profilu tok rukometne utakmice između reprezentacija Srbije i Crne Gore u Beogradu, koristeći psovke i vrijeđajući Srbe i funkcionera SDP-a Ervina Spahića.

Ministarstvo kulture se ogradilo od njegovih poruka, odlučivši da ne produži radni odnos sa njim.

Maraš kao Veljović i Stojanović

Pored partijskih kadrova na pozicijama su se u novom sastavu vlasti našli i kadrovi koji nemaju stručne reference za poslove na koje su imenovani. Tako je, recimo, bivša šefica kabineta ministra unutrašnjih poslova Jelena Maraš imenovana za sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost, na poziciju na kojoj su nekada bili direktori policije - Veselin Veljović i Slavko Stojanović.

Maraš je politikološkinja, odnosno njena specijalizacija su međunarodni odnosi.

Maraš
Marašfoto: Vlada CG

U Zakonu o osnovama obavještajnog sektora piše da je posao sekretara Vijeća da se "stara o izvršavanju zaključaka Vijeća" koji je tiču obavještajnog sektora (Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave policije, MUP-a, Direktorata za obavještajne poslove Ministarstva odbrane).

Sekretara Vijeća imenuje i razrešava predsjednik Vijeća, odnosno premijer koji pokriva tu poziciju.

Bonus video: