"Neophodno brzo formiranje Savjeta i Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije"

"Miljanić je istakao da je Crnoj Gori neophodna efikasna borba protiv korupcije na svim nivoima, te da su strateški partneri u tom poslu Ministarstvo finansija, Uprava prihoda i carina i Uprava za katastar i državnu imovinu"

1905 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Kabinet ministra bez portfelja
Sa sastanka, Foto: Kabinet ministra bez portfelja

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić sastao se danas sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, direktorom Uprave prihoda i carina (UPC) Radom Miloševićem i direktorom Uprave za katastar i imovinu Kočom Đurišićem.

Kako je saopšteno iz Kabineta ministra bez portfelja, na sastanku je bilo govora o formiranju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije i temeljnoj izradi Nacionalne strategije za tu oblast.

Miljanić je, kako navode, informisao sagovornike o dosadašnjim pripremama za konstituisanje Savjeta i izradu Strategije, odnosno o kontaktima sa čelnicima domaćih i inostranih institucija koje će biti partneri u borbi protiv korupcije.

"Sagovornici su se saglasili da je neophodno brzo formirati Savjet, te da se razmotri mogućnost angažovanja tima domaćih i stranih eksperata koji će operativno doprinijeti radu Savjeta i izradi Strategija. Miljanić je istakao da je Crnoj Gori neophodna efikasna borba protiv korupcije na svim nivoima, te da su strateški partneri u tom poslu Ministarstvo finansija, Uprava prihoda i carina i Uprava za katastar i državnu imovinu", piše u saopštenju.

Damjanović je, kako je saopšteno, izrazio očekivanja da bi brzo konstituisanje Savjeta i njegov efikasan rad mogli doprinijeti da u već narednom izvještaju Evropske komisije bude prepoznat napredak u borbi protiv korupcije.

"Zajednički je konstatovano da je za uspjeh neophodna tijesna institucionalna saradnja, što će biti podstaknuto kroz izbor članova Savjeta i definisano u Strategiji", navodi se u saopštenju.

Milošević je posebno istakao značaj međuresorske saradnje i definisanja ingerencija Savjeta, čime bi se omogućila njegova efikasnost, dok je Đurišić poručio da bi baza podataka Uprave za katastar i državnu imovinu mogla biti od velike koristi u suzbijanju korupcije, te da bi trebalo omogućiti članovima budućeg Savjeta da je koriste.

"Na sastanku je bilo riječi o modelima finansiranja Savjeta i izrade Strategije i odlukama Vlade koje će prethoditi njegovom konstituisanju, kao i o već najavljenoj podršci stranih partnera", zaključuje se u saopštenju

Bonus video: