Krivokapić - Lundberg: Crna Gora i sistem UN spremni da rade efektivnije u cilju sprovođenja reformi

"Na toj liniji, šef crnogorske diplomatije kazao je da će Ministarstvo vanjskih poslova biti dodatno angažovano u povezivanju i angažovanju vladinih resora, na finalizaciji novog strateškog petogodišnjeg Programskog okvira saradnje UNSDCF 2023-2027, u čijem fokusu je demokratsko upravljanje, ekonomsko upravljanje i održivost životne sredine, kao i socijalna inkluzija"

893 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić sastao se danas sa rezidentnim koordinatorom sistema UN u Crnoj Gori Piterom Lundbergom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), tokom susreta, apostrofiran je značaj partnerstva Crne Gore i UN-a i iskazana zajednička spremnost da se kroz efektivniji rad nastave reformske aktivnosti.

"Sagovornici su ocijenili da je ostvarivanje ciljeva definisanih u Agendi 2030, komplementarno sa procesom evropske integracije, napominjući da će uspjeh u jednoj od oblasti, predstavljati uspjeh za sve. Na toj liniji, šef crnogorske diplomatije kazao je da će Ministarstvo vanjskih poslova biti dodatno angažovano u povezivanju i angažovanju vladinih resora, na finalizaciji novog strateškog petogodišnjeg Programskog okvira saradnje UNSDCF 2023-2027, u čijem fokusu je demokratsko upravljanje, ekonomsko upravljanje i održivost životne sredine, kao i socijalna inkluzija", piše u saopštenju.

Lundberg je, kako navode, zahvalio Krivokapiću na "aktivnom učešću Crne Gore u mehanizmima međunarodnog sistema zaštite ljudskih prava i na obnovljenom članstvu u Savjetu za ljudska prava."

Dodaju da je Lunberg ponovio uvjerenje da će konstruktivna saradnja biti dodatno ojačana kroz predstojeći petogodišnji Programski okvir saradnje.

"Tokom razgovora, bilo je riječi i o inicijativi sistema UN o osnivanju novog fonda za Crnu Goru koji bi pomogao našoj državi u realizaciji Ciljeva održivog razvoja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: