Marović - Lundberg: Važno snažiti partnerski odnos sistema UN i Crne Gore kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti

Marović je poručila da su ekonomska pitanja, socijalna kohezija i zaštita životne sredine u fokusu djelovanja Vlade, i da na tom planu očekuju nastavak sadržajne saradnje sa sistemom UN-a u Crnoj Gori

1242 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović sastala se sa rezidentnim koordinatorom sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Piterom Lundbergom.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore, na sastanku je poručeno da, imajući u vidu komlementarnost Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija i procesa pristupanja Crne Gore EU, "u narednom periodu je važno snažiti partnerski odnos kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti", te da UN ostaje na raspolaganju za partnerstvo i saradnju sa Vladom Crne Gore, kroz uvezivanje EU Agende i Agende 2030.

„Dosadašnja saradnja sa sistemom UN u Crnoj Gori predstavlja veliku podršku na evropskom putu Crne Gore. Želimo da tu saradnju nastavimo i produbimo i možete računati na Ministarstvo evropskih poslova, kao institucije koja koordinira procesom evropske integracije“, poručila je Marović, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Marović istakla da je Vlada proevropski orijentisana i usmjerena na postizanje konkretnih rezultata, a posebno u oblasti vladavine prava, što u krajnjem treba da doprinese i snaženju ekonomije i boljem životnom standardu građanki i građana.

Marović je poručila da su ekonomska pitanja, socijalna kohezija i zaštita životne sredine u fokusu djelovanja Vlade, i da na tom planu očekuju nastavak sadržajne saradnje sa sistemom UN-a u Crnoj Gori.

Lundberg je, kako je saopšteno, istakao da UN radi na finalizaciji petogodišnjeg okvira saradnje sa Crnom Gorom koji će poslužiti kao zajednička platforma za sprovođenje reformskih aktivnosti koje proističu iz dva ključna razvojna procesa zemlje – pristupanja EU i Agende održivog razvoja.

"U tom kontekstu je istakao značaj snaženja i konsolidacije partnerske podrške, kako bi se aktivnosti sprovodile na što efikasniji i efektivniji način, a na dobrobit svih građanki i građana. Sagovornici su se saglasili da je podrška UN-a od velikog značaja za sprovođenje reformi na lokalnom nivou uz ocjenu da je uvezivanje dva razvojna procesa od velikog značaja za postizanje vidljivih rezultata u svim oblastima javnih politika i pozitivne promjene u društvu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: