Adžić: Sistem zaštite i spasavanja jedan od najvažnijih mehanizama zaštite građana, njihove imovine i životne sredine

"Broj profesionalnih vatrogasaca spasilaca, njih oko 700, kao i vatrogasaca u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, oko 200, uz nekoliko stotina sezonskih vatrogasaca koji će biti angažovani tokom požarne sezone, predstavljaju respektabilan resurs za djelovanje"

1320 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Filip Adžić sastao se danas sa komandirima lokalnih službi zaštite i spasavanja.

Tom prilikom, kako je saopšteno iz PR tima MUP-a, Adžić je poručio da je ulaganje u sistem zaštite i spasavanja visoko na ljestvici ciljeva ministarstva, dodajući da je to jedan od najvažnijih mehanizama u pogledu zaštite građana, njihove imovine i životne sredine.

Sastanak je, kako navode, upriličen u susret požarnoj sezoni, kao jedna od prvih u nizu aktivnosti pripreme za predstojeću požarnu sezonu, a prisustvovali su i v.d. generalnog direktora za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović i šefica Kabineta Kristina Đukanović.

U saopštenju se dodaje da su predstavnici Direktorata za zaštitu i spašavanje i službi zaštite i spašavanja upoznali ministra sa radnjama koje preduzimaju u cilju efikasne pripreme za ljetnji period kada su, zbog visokih temperatura i nedostatka padavina, požari učestali.

"Službe zaštite i spašavanja predstavljaju oslonac odgovora na različite vrste rizika koji ugrožavaju ljude, materijalna i kulturna dobra u Crnoj Gori. Broj profesionalnih vatrogasaca spasilaca, njih oko 700, kao i vatrogasaca u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, oko 200, uz nekoliko stotina sezonskih vatrogasaca koji će biti angažovani tokom požarne sezone, predstavljaju respektabilan resurs za djelovanje. Ipak, prostor za unapređenje postoji, prije svega u dijelu materijalno-tehničke opremljenosti službi zaštite i spašavanja. Ohrabruje činjenica da je procedura u vezi sa osiguranjem vazduhoplova u toku i da će avioni za gašenje požara biti operativni tokom požarne sezone", navodi se u saopštenju.

Adžić je kazao da se sprovođenjem zajedničkih aktivnosti na pripremi i odgovoru na požare u šumama i na otvorenom prostoru može u značajnoj mjeri umanjiti mogućnosti nastanka požara, kao i njihov uticaj na građane i životnu sredinu.

On je dodao da su građani "naši partneri" i u preventivnim aktivnostima i u poštovanju preporuka nadležnih organa u situacijama kada je to potrebno.

"Ovim putem apelujem na njih da se uzdrže od paljenja vatre na otvorenom i time daju puni doprinos u smanjenju broja požara i posljedica koje izazivaju požari ", poručio je Adžić.

Bešović je, kako je saopšteno, na sastanku istakao značaj potrebe za sistemskim postupanjem tokom požarne sezone kroz uspostavljene procedure za rad timova za koordinaciju i rukovođenje mjerama zaštite i spašavanja na nacionalnom nivou kroz rad Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje, kao i na loklanom nivou kroz rad Opštinskih timova za zaštitu i spašavanje.

Bonus video: