Demokrate na Kongresu EPP: Priprema se odluka o prijemu u najveću grupaciju evropskih partija

"Ovu su informaciju u direktnom razgovoru sa Bečićem potvrdili potpredsjednici EPP, Portugalac Paulo Ranžel i Johanes Han"

3622 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, na poziv doskorašnjeg predsjednika Evropske narodne partije, Donalda Tuska, predvodio je Delegaciju Demokrata koja je učestvovala na Kongresu EPP, najveće porodice partija u Evropskom parlamentu, koji je održan 31. maja i 1. juna ove godine u Roterdamu, u Holandiji.

Kako je saopšteno iz Press centra Demokrata, na dvodnevnom Kongresu, važna vijest je da je Predsjedništvo EPP istaklo da se priprema finalna odluka o prijemu Demokratske Crne Gore u ovu najveću grupaciju evropskih partija.

"Ovu su informaciju u direktnom razgovoru sa Bečićem potvrdili potpredsjednici EPP, Portugalac Paulo Ranžel i Johanes Han. Pored Ranžela, osvjedočenog prijatelja Demokrata i Crne Gore, predsjednik Bečić se u Roterdamu sastao i sa novoizabranim predsjednikom EPP, Manfredom Veberom; predsjednicom Evropskom parlamenta, Robertom Metsolom; potpredsjednikom EPP i komesarom EU za finansije, Johanesom Hanom, potpredsjednikom EPP i predsjednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, Dejvidom Mekalisterom, kao i predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom, Vladimirom Bilčikom", piše u saopštenju.

Osim Vebera, kako je saopšteno, "istorijski i najveći Kongres Evropske narodne partije, koji je brojao nekoliko stotina učesnika izabrao je i potpredsjednike i generalnog sekretara."

"Potpredsjednici EPP u novom mandatu biće: Marija Gabriel, Ester de Lang, Johanes Han, Sigfrid Murešan, Dubravka Šuica, Peteri Orpo, Dejvid Mekalister, Andržej Halički, Antonio Tajani i Esteban Gonzales Pons. Osim njih, novoizabrano Predsjedništvo činiće i blagajnik i doskorašnji potpredsjednik, Portugalac Paulo Ranžel. Kongres je izabrao i novog generalnog sekretara, a to će u narednom periodu biti Grk Tanasis Bakolas", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: