Eskobar: Ideja slobodne i mirne Evrope nepotpuna bez Zapadnog Balkana

Eskobar je rekao da Vašington podržava Otvoreni Balkan, Berlinski proces, Zajedničko regionalno tržište i CEFTA, kao i sve druge inicijative koje zbližavaju region, ali je napomenuo da one ne mogu biti zamjena za EU

7098 pregleda 15 komentar(a)
Eskobar, Foto: TV Vijesti
Eskobar, Foto: TV Vijesti

Ideja slobodne i mirne Evrope nije potpuna bez Zapadnog Balkana, kazao je izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

“Nama je potreban cijeli zapadni Balkan u EU. Ideja koju smo započeli 1989. godine da stvaramo Evropu kao cjelinu, slobodnu i mirnu, još nije završena i na tome još treba da radimo”, rekao je Eskobar za Glas Amerike na makedonskom jeziku, nakon strateškog dijaloga SAD i Sjeverne Makedonije u Vašingtonu.

On je rekao da Vašington podržava pokretanje međuvladinih konferencija Evropske unije (EU) sa Skopljem i Tiranom.

SAD, kako je kazao Eskobar, snažno podržavaju kretanje Sjeverne Makedonije ka članstvu u EU.

Eskobar je, kako prenosi Tanjug, rekao da Vašington podržava Otvoreni Balkan, Berlinski proces, Zajedničko regionalno tržište i CEFTA, kao i sve druge inicijative koje zbližavaju region, ali je napomenuo da one ne mogu biti zamjena za EU.

On je rekao da je EU jedan od najjačih partnera SAD-u u svijetu.

“Ne postoji zamjena za članstvo u EU. Zato se moramo fokusirati na to. EU je jedan od naših najjačih partnera u svijetu. Sjeverna Makedonija je takođe važan partner. Dakle, želimo da vidimo ovo dvoje spojeno”, rekao je Eskobar.

Bonus video: