Zajednički rad razvija grad

Izabrani su predsjednici Skupštine Ardijan Mavrić i Opštine Ulcinj Omer Bajraktari, opozicija tvrdi pravnim nasiljem

7392 pregleda 2 komentar(a)
Tvrdi da je spreman za veliki posao: Bajraktari, Foto: Samir Adrović
Tvrdi da je spreman za veliki posao: Bajraktari, Foto: Samir Adrović

Omer Bajraktari (Građanski pokret URA) vodiće Opštinu Ulcinj u naredne dvije godine - odlučili su juče većinom glasova odbornici lokalnog parlamenta u tom gradu.

Tako je GP URA prvi put dobio predsjednika jedne crnogorske opštine.

On je nakon izbora - protiv kog su bile Demokrate, dok ostatak opozicije nije bio u skupštinskoj sali - kazao da zna da ga čeka veliki posao i da je za to spreman, dodajući da je uvjeren da će u tome imati podršku svih građana.

”Da bi Ulcinj ušao u novu fazu razvoja i prosperiteta, treba da radimo zajedno, transparentno i odlučno... To moraju znati svi - od Starog grada do Šetgvaša, od Ade do Kruča, od Međureča do Reča”, naveo je Bajraktari u obraćanju odbornicima, rekavši će vrata njegovog kabineta biti otvorena za sve ljude s idejama.

On je rekao da je na novoj upravi da, koliko je to u njenoj moći, doprinese da se stanje u gradu poboljša, napominjući da su se “kao nikad u istoriji posložile karte na državnom nivou”.

”Naš sugrađanin Dritan Abazović, čovjek koji svom svojom dušom voli ovaj grad, premijer je Crne Gore, a nekoliko ministara u njegovoj Vladi takođe su Ulcinjani. Zato je ovo jedinstvena prilika koju moramo iskorstiti da bi naš Ulcinj postao ugodno mjesto za život svakog građanina i građanke, gdje turisti i posjetioci rado dolaze i ponovo nam se vraćaju...”, poručio je Bajraktari.

Bajraktari
Bajraktarifoto: GP URA Ulcinj

On je izabran na sjednici koju je sazvao novi predsjednik Skupštine opštine (SO) Ulcinj Ardijan Mavrić (Forca), odmah nakon što je njegovim izborom završena konstitutivno zasjedanje.

Mavrić je izabran jednoglasno, tajnim glasanjem, budući da je imao protivkandidata iz redova Demokratske partije socijalista (DPS) - Ivanu Jančić Popović.

Glasanju nisu prisustvovali odbornici Demokratske unije Albanaca (DUA), Demokratskog saveza u Crnoj Gori (DSCG), DPS-a i Bošnjačke stranke, pa su u sali bili samo odbornici koalicije “Za novi početak” (GP URA, Demokratske partije, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske alternative), Force i Demokrata.

Prethodno je predsjedavajući Mehmed Zenka (DUA), nakon što je usvojen dnevni red, dao pauzu do ponedjeljka kako bi bila formirana komisija koja bi pratila tajno glasanje. On je potom sa svojim i odbornicima DPS-a, napustio skupštinsku salu.

Do izbora Mavrića, sjednicom je predsjedevao sljedeći najstariji odbornik, Genci Nimanbegu (Forca).

Mavrić je u svečanom govoru predstavio važne razvojne projekte koji su počeli i koji bi uskoro trebalo da budu realizovani - počev od graničnog prelaza Skje-Zoganje, mosta preko rijeke Bojane, inovacionog centra, univerziteta u Ulcinju i kancelarije za saradnju s dijasporom.

SO Ulcinj juče je i razriješila dužnosti dosadašnjeg vršioca dužnosti sekretara SO Besarta Resulanija (DUA), i na tu funkciju imenovala Mirjetu Đoni (Forca).

Na izborima održanim 27. marta, koalicija “Za novi početak” osvojila je 14 mandata, lista DPS-a i BS-a šest, koliko i koalicija DUA i DSCG-a, Forca pet i Demokrate dva.

Novu vladajuću većinu dogovorili su “Za novi početak” i Forca, pa će tako u opozicionim klupama u naredne četiri godine biti DPS, BS, DUA, DSCG i Demokrate.

Prema dogovoru nove većine u Ulcinju, GP URA i Forca imaće iz svojih redova predsjednike Opštine i SO, po principu rotacije na dvije godine.

Zenka: Nelegitimne sjednice, obratiću se Vladi i tužilaštvu

Zenka je rekao da su Mavrić i Bajraktari izabrani na nezakonito: “Suprotno statutu SO i svim važećim zakonskim propisima koji tretiraju tu oblast”, izjavio je Zenka “Vijestima”.

Zenka
Zenkafoto: Boris Pejović

On je naveo je sazvao sjednicu kao najstariji odbornik. “Kad sam prekinuo sjednicu, iz sale su izašli svi moji odbornici, ali i odbornici DSCG-a, DPS-a i BS-a, kao i predstavnici skupštinske službe. Dakle, sve što se nakon toga događalo, bilo je nelegalno”, smatra Zenka, koji tvrdi da ne zna kako su glasački listići za izbor novog predsjednika SO imali pečate službe.

“Šef te službe rekao mi je da ne zna na koji način su pečati dospjeli na glasačke listiće... U svakom slučaju, već sjutra o svemu obavijestiću Vladu, tužilaštvo i ostale nadležne instance”, najavio je Zenka.

I Lunjić poziva tužilaštvo

Predsjednik ulcinjskog odbora DPS-a Driton Lunjić, saopštio je da se u SO juče desilo “klasično pravno nasilje” i “najgrublja zloupotreba i prekoračenje datih ovlašćenja”.

I on je pozvao tužilaštvo “da preuzme sve dalje radnje u cilju procesuiranja svih odgovornih lica koja su se ogriješila o zakon”.

Bonus video: