Abazović: Staviti tačku na priču o Temeljnom ugovoru u interesu države i crkve

Premijer je za patrijarha Porfirija rekao da je, na osnovu utiska nakon dva razgovora sa njim, "stvarno za primjer u svakom mogućem smislu"

14804 pregleda 41 komentar(a)
Abazović, Foto: Luka Zeković
Abazović, Foto: Luka Zeković

Premijer Dritan Abazović izjavio je da "pokušava na sve moguće načina da uspostavi što je moguće bolje odnose sa vlastima u Srbiji i misli da je to veoma značajno zbog ukupne stabilnosti i mira u regionu".

"Istovremeno, uvjeren sam da bi najbolja potvrda tih naših resetovanih odnosa bilo to da se, hipotetički govorim, Svetozar Marović pojavi na nekom od graničnih prelaza u Crnoj Gori i da ga mi ovdje privedemo pravdi", rekao je Abazović, za list Nova.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", on je naveo da "lično ima afirmativno mišljenje o njoj, ali ima ljudi u vladi koji ne dijele njegov stav i on to poštuje".

On je rekao da bi Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i države Crne Gore "trebalo potpisati u nekom razumnom roku i staviti tačku na tu priču u obostranom interesu države i crkve".

Za patrijarha Porfirija je rekao da je, na osnovu utiska nakon dva razgovora sa njim, "stvarno za primjer u svakom mogućem smislu".

"Po mom mišljenju, takvu energiju bi trebalo da emituju svi vjerski lideri, to je energija pomirenja, univerzalnosti, razumijevanja, poštovanja svih razlika", naglasio je Abazović.

Bonus video: