Adžić - Lundberg: Crna Gora još jednom pokazala svoju humanu stranu dosadašnjim tretmanom lica iz Ukrajine

"Lundberg je iskazao uvažavanje za učešće ministra Adžića na obilježavanju godišnjice deportacije izbjeglica iz BiH, naglasivši da je suočavanje s prošlošću važno za dalji napredak Crne Gore"

1884 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Pr tim Ministarstva unutrašnjih poslova
Foto: Pr tim Ministarstva unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić sastao se danas sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih Nacija (UN) u Crnoj Gori Pitera Lundberga.

Tom prilikom je, kako je saopšteno iz MUP-a, potvrđeno opredjeljenje obje strane za unapređenje saradnje.

Lundberg je, kako navode, čestitao Adžiću stupanje na ministarsku funkciju, "i iskazao želju da se dosadašnja uspješna saradnja između MUP-a i kancelarije rezidentnog koordinatora UN nastavi i u budućnosti."

"On je informisao ministra o dvogodišnjem radu na razvoju novog strateškog okvira saradnje Vlade Crne Gore i sistema UN za period 2023-2027. godine, čije se potpisivanje očekuje uskoro. Lundberg je iskazao uvažavanje za učešće ministra Adžića na obilježavanju godišnjice deportacije izbjeglica iz BiH, naglasivši da je suočavanje s prošlošću važno za dalji napredak Crne Gore", piše u saopštenju.

Adžić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom MUP-a sa agencijama UN, "prije svega sa onima kojima su u mandatu oblasti koje su na državnom nivou nadležnosti Ministarstva."

"Pozvao je Sistem Ujedinjenih nacija da nastavi sa pružanjem podrške Crnoj Gori, ističući da je podrška u jačanju institucija od najveće važnosti za crnogorsko društvo. Ministar Adžić je istakao da je Crna Gora još jednom pokazala svoju humanu stranu dosadašnjim tretmanom lica iz Ukrajine i iskazao očekivanje da se intenzivna saradnja MUP-a i UN-a nastavi i unaprijedi kako bi se boravak ukrajinskih izbjeglica u Crnoj Gori što više olakšao", navodi se u saopštenju.

Današnjem sastanku su pored Lundberga prisustvovali Žan Iv Bušardi, šef predstavništva UNHCR-a u Crnoj Gori, Donatela Bradić, tim lider za upravljanje migracijama na Zapadnom Balkanu u IOM-u, dok je ispred MUP-a pored ministra Adžića sastanku prisustvovao v.d. generalnog direktora Direktorata za evropske poslove, međunarodnu saradnju i programe podrške, Sergej Mučalica.

Bonus video: