Bulatović sumnja u deblokadu pravosuđa: DPS hoće da oslabi Novovića

"Novi GST ima početne evidentne rezultate. Isto tako imamo zastoj u slučaju uloge policajaca (Petra) Lazovića i (Ljuba) Milovića, a u vezi sa SKY aplikacijom. Milo Đukanović je zainteresovan da se to ne dira, da u Tužilaštvu zaustavi promjene i ostvari kontrolu, a kao krajnji cilj da ovom većinom proba da osvoji još jedan predsjednički mandat, kako bi ova Vlada prerasla u političku"

55627 pregleda 69 komentar(a)
"Raniji GST bio stub režima Đukanovića, kao i zaštitnik svih afera": Novović, Foto: Boris Pejović
"Raniji GST bio stub režima Đukanovića, kao i zaštitnik svih afera": Novović, Foto: Boris Pejović

Član Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) i skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Predrag Bulatović izrazio je bojazan u debolokadu pravosudnih institucija, optužujući Demokratsku partiju socijalista da želi prevrat u tužilaštvu.

U izjavi “Vijestima” on tvrdi da je Državno tužilaštvo ključna oblast i pitanje gdje će se prelamati svi odnosi u Crnoj Gori.

Iz vrha nove parlamentarne većine u nekoliko navrata stizale su najave da bi uskoro moglo doći do dvotrećinske (54) ili tropetinske većine (49) za izbor članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i VDT-a. Da će učestvovati u tim pregovorima, potvrdio je i Front.

”DF je ukazivao da je raniji GST bio stub režima Đukanovića, kao i zaštitnik od svih afera i jasno je da se taj gubitak od strane bivšeg režima sada pokušava nadoknaditi. Želi se prevrat u Tužilaštvu, kroz novu većinu i dostizanje većine od 49 poslanika. Dobri poznavaoci prilika i pažljivi pratioci javne scene već su uočili koji kandidat za VDT objedinjava Đukanovića i premijera Dritana Abazovića”, navodi poslanik.

'Možda DPS želi da do 6. avgusta za VDT bude izabrana Suzana Mugoša': Bulatović
"Možda DPS želi da do 6. avgusta za VDT bude izabrana Suzana Mugoša": Bulatovićfoto: Luka Zekovic

Ne želeći da kaže na koga misli, Bulatović tvrdi da bi se preko novog VDT-a marginalizovali glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i njegov tim.

Kao signale te namjere on navodi sjednicu Odbora za politički sistem, kada se raspravljalo o izvještaju o radu VDT-a.

Tada je poslanik DPS-a Andrija Nikolić pitao sadašnju vršiteljku dužnosti Maju Jovanović da li planira da li se prijavi na konkurs za to mjesto, na šta je dobio odgovor da ni raniji oglas nije završen.

Jovanović je u v. d. poziciji već gotovo pola godine, koja ističe 6. avgusta. Istovremeno, Skupština od prošlog ljeta ne odlučuje o kandidatu tadašnjeg Tužilačkog savjeta Draženu Buriću. On je bio v. d. VDT-a u trenutku kada je predložen, a to je bilo 29. jula prošle godine. U međuvremenu je sastav TS promijenjen, a on je ostao bez mandata jer je stupio na snagu novi zakon o tužilaštvu.

Odbor za politički sistem i Skupština do sada nisu odlučivali o Buriću, predstavljenom kao karijernom tužiocu, jer je u tom periodu počeo oštar sukob unutar tadašnjeg vladajućeg saveza oko članova novog Tužilačkog savjeta (TS). Sva kadriranja su “zamrznuta”, a Skupština ni po oglasu od avgusta prošle godine nije izabrala dvoje sudija Ustavnog suda.

”Skupština se mora izjasniti o predlozima starog TS od 29. 7. 2021. Čudi me da Abazović nije o tome razgovarao sa (predsjednicom Skupštine) Danijelom Đurović, koja je nadležna da to procesuira. Da li je premijer razgovarao sa ministrom pravde, koji ima člana TS, koga je on odredio? Više od mjesec ima od izbora Vlade, a ovo je trebalo da bude na vrhu agende”, navodi Bulatović. On podsjeća da Maji Jovanović ističe mandat 6. avgusta i da je teško da se do tada završi stari konkurs.

”Osim ako DPS ne želi da za VDT bude izabrana Suzana Mugoša, koja je konkurisala, a koja je u prvom stepenu na pet godina zatvora osudila Milana Kneževića i Andriju Mandića (slučaj državni udar).

Abazović i Đurović su neposredno nakon izbora razgovarali između ostalog i o otvaranju paralmentarnog dijaloga.

”Nova parlamentarna većina - URA i SNP, pod vođstvom DPS, najavila je dijalog, borbu protiv podjela, pomirenje, eliminisanje partijskog zapošljavanja, deblokadu evropskih integracija, a posebno deblokadu institucija. Jedino što je vidljivo za sada jeste da su osvojili vrh Skupštine gazeći Poslovnik i izabrali Vladu i premijera kroz brutalnu političku prevaru i gaženjem člana 2 Ustava i promjenom izborne volje s posljednjih izbora”, rekao je sagovornik.

Bulatović kaže da je “početni ambijent” za dijalog i kompromis takav da za njega gotovo nema mjesta jer su, kako tvrdi, nezakonito odloženi izbori i izašlo se s idejom o novoj opštini Zeta kako njeni građani ne bi glasali za gradonačelnika Podgorice.

Đukanović neće istagu o Lazoviću i Miloviću

”Novi GST ima početne evidentne rezultate. Isto tako imamo zastoj u slučaju uloge policajaca (Petra) Lazovića i (Ljuba) Milovića, a u vezi sa SKY aplikacijom. Milo Đukanović je zainteresovan da se to ne dira, da u Tužilaštvu zaustavi promjene i ostvari kontrolu, a kao krajnji cilj da ovom većinom proba da osvoji još jedan predsjednički mandat, kako bi ova Vlada prerasla u političku. Sve to znači selektivnu borbu protiv korupcije na visokom nivou i neefikasnu borbu protiv mafije, a posebno mafije u policiji, tužilaštvu, sudovima i djelovima bivšeg režima. Bez toga nema EU integracija”, rekao je poslanik Fronta.

Loše namjere DPS-a: Đukanović
Loše namjere DPS-a: Đukanović foto: Luka Zeković

DPS ide na opstrukciju US kako bi se lokalni izbori odložili za proljeće

Jun je, kaže Bulatović, mjesec suočavanja s time želi li se deblokada Ustavnog suda i Sudskog savjeta.

”Mislim da će DPS sada naći model da opstruira deblokadu Ustavnog suda. Razlog je u tome što se želi odlaganje lokalnih izbora za proljeće 2023. godine i njihovo održavanje s predsjedničkim. To je lični cilj Mila Đukanovića, kao i da ova većina nastavi da funkcioniše do 2024.”, navodi poslanik. On podsjeća da u septembru Ustavni sud ostaje bez kvoruma za rad, jer tri sudijska mjesta ostaju upražnjena.

”Ako se do tada ne izabere bar jedan sudija, to je osnova da se traži odlaganje lokalnih izbora koji su najavljeni za oktobar. DF će se snažno zalagati za izbor sudija Ustavnog suda i to onih koji svojim kvalitetom zaslužuju”, rekao je.

Bonus video: