Forum žena URA u posjeti Urbanoj bašti: Urbano baštovanstvo kao vid životne zaštite

"Rekonfiguracija agrarne politike znači i uzimanje u obzir mjere u kojoj žene učestvuju u nabavci i pripremi hrane. Ženama se mora priznati rodno uslovljeni, neplaćeni ili slabo plaćeni rad u procesu proizvodnje hrane, kao i pružiti podrška kroz razvoj malih, održivih preduzeća koja štede vrijeme i smanjuju kućni rad, kroz masovnu pripremu i distribuciju lokalno uzgojene hrane"

2191 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Medijski tim URA
Foto: Medijski tim URA

Forum žena URA Podgorica juče je posjetio Urbanu baštu koja se nalazi u drugom dijelu Tološke šume, a koja se bavi proizvodnjom hrane lokalno za najranjivije grupe građana.

Kako je saopšteno iz URE, na taj način su članice Foruma željele da pruže simboličnu podršku inicijativi nevladine organizacije (NVO) Paradigma i promovisati urbano baštovanstvo kao vid zaštite životne sredine.

"U gradovima živi većina ljudi koji danas žive na planeti i oni troše oko 75 posto resursa koji dolaze iz prirode. UN predviđa da će do 2050. 80 posto svjetske populacije živjeti u urbanim područjima. Posljedično, gradovi imaju veliku ulogu u očuvanju ograničenih resursa planete. Ako želimo uticati na trenutni tok i raditi na boljem očuvanju prirode, prvo moramo naučiti koje korake možemo preduzeti", poručile su članice Foruma u saopštenju.

Cilj, kako navode, mora biti promovisanje održive poljoprivrede i edukacije o tehnikama organske proizvodnje, među građanima, organizacijama i kompanijama.

Dodaju da je proizvodnja zdrave hrane kroz manji utrošak energije u proizvodnji, glavna ekološka korist urbanih bašti.

"Ovo iz razloga što način na koji proizvodimo hranu doprinosi klimatskim promjenama. Proizvodnja hrane je takođe, pretežno odgovornost žena u heteroseksualnim domaćinstvima. Rekonfiguracija agrarne politike znači i uzimanje u obzir mjere u kojoj žene učestvuju u nabavci i pripremi hrane. Ženama se mora priznati rodno uslovljeni, neplaćeni ili slabo plaćeni rad u procesu proizvodnje hrane, kao i pružiti podrška kroz razvoj malih, održivih preduzeća koja štede vrijeme i smanjuju kućni rad, kroz masovnu pripremu i distribuciju lokalno uzgojene hrane", piše u saopštenju.

Zaključuju da je još jedna prednost urbane poljoprivrede i biološka raznolikost, te da urbane bašte mogu poslužiti kao stanište za oprašivače, poput ptica, šišmiša, pčela i leptirova.

"To bi pomoglo u očuvanju biološke raznolikosti i prirodnih resursa, za dobrobit sadašnjih, i budućih generacija. Urbano baštovanstvo povezuje ljude kroz zajednički cilj, i takođe pruža važne edukativne lekcije djeci o prirodi, o održivom razvoju i o uzgoju hrane. U cilju promocije i podrške, moramo takođe i da promijenimo i prilagodimo politike koje se odnose na urbano baštovanstvo i da bolje koristimo fondove koji su nam dostupni", zaključuju u saopštenju članice Foruma žena URA-e.

Bonus video: