Abazović sa delegacijom USSCG: Izgraditi što bolju komunikaciju, koja će efektuirati boljom saradnjom i podrškom

"Keković je ukazao na potrebu izmjene Zakona o radu, Zakona o Fondu rada, potencijalnom problemu sa izuzimanjem sektora za način obračuna zarada, kao i problematici potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora"

1917 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Kabinet predsjednika Vlade
Sa sastanka, Foto: Kabinet predsjednika Vlade

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović sastao se danas sa delegacijom Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG).

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Vlade, Delegaciju su činili Srđa Keković, generalni sekretar, Ivana Mihajlović, zamjenica GS USSCG, Nebojša Radonjić, predsjednik sindikata Kliničkog centra i Radomir Božović, predsjednik Sindikata prosvjete.

Abazović je, kako navode, istakao da će Vlada na čelu sa njim dati sve od sebe da sa Unijom izgradi što bolju komunikaciju sa USSCG koja će efektuirati boljom saradnjom i podrškom Vlade raznim inicijativama Unije, kao i zajedničkim pobjedama u korist građana Crne Gore.

"Upoznavajući premijera sa radom USSCG, generalni sekretar Keković je istakao da je Vlada njihov partner sa kojim žele da izgrađuju otvorenu i bolju saradnju. Keković je ukazao na potrebu izmjene Zakona o radu, Zakona o Fondu rada, potencijalnom problemu sa izuzimanjem sektora za način obračuna zarada, kao i problematici potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora. Zamjenica GS USSCG Ivana Mihajlović upoznala je premijera sa inicijativom o formiranju Radnog suda kao specijalizovanog suda za radne sporove, inicijativom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, problemom nedostatka ustanove koja se bavi utvrđivanjem profesionalnih oboljenja, ističući da je formiranje takvog Zavoda neophodno", piše u saopštenju.

Kako je saopšteno predsjednik sindikata Kliničkog centra Nebojša Radonjić, "naglasivši odličnu saradnju sa ministrom zdravlja Dragoslavom Šćekićem", upoznao je Abazović sa radom i značajem KSCG u zdravstvenom sistemu Crne Gore, potrebama medicinskog i nemedicinskog osoblja u toj instituciji, kao i sa inicijativom o potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora sa KSCG.

"Pohvalivši osvrt predsjednika Vlade na prosvjetu tokom izlaganja ekspozea u Skupštini Crne Gore i rad novog ministra prosvjete Miomira Vojinovića, predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović istakao je da je prosvjeta kao jedan od temelja društva nepravedno godinama zapostavljana", piše u saopštenju.

Božović je, dodaju, upoznao premijera sa potrebom izmjene Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete, problemom višegodišnje politizacije prosvjete i dugoročnim reperkusijama koje pomenuto ima na sistem prosvjete i društva u cjelini.

"Na sastanku su dogovoreni dalji koraci koji imaju za cilj unapređenje saradnje i preduzimanje neophodnih koraka ka razmatranju i realizaciji predloženih inicijativa od strane USSCG", zaključuje se u saopštenju Kabineta predsjednika Vlade.

Bonus video: