Lekić: Da li je i na kojoj sjednici neki crnogorski državni organ odlučio da ne dozvoli prelet Lavrova

On dodaje da Turska, koja ima isti status kandidata za članstvo u EU kao i Crna Gora, vrlo aktivno učestvuje u diplomatskim medijacijama dozvoljavajući ne samo prelete već i slijetanje ruskih diplomata na svojoj teritoriji

20016 pregleda 29 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednik DEMOS-a i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić pozvao je na transparentnost odluka crnogorskih državnih organa povodom rata u Ukrajini, pošto su, kako navodi, crnogorske vlasti načelima demokratije dužne da javnosti saopštavaju svoje odluke povodom rata u Ukrajni.

"Pošto još nema saopštenja o najnovijem slučaju, postavlja se pitanje da li je i na kojoj sjednici neki crnogorski državni organ odlučio da ne dozvoli prelet na našoj teritoriji ministru inostranih poslova Rusije. Podsjećamo da se većina zemalja Evropske unije zalažu i za diplomatsko rješavanje ratnog sukoba u Ukrajini, da one učestvuju u kontaktima u kojima su preleti aviona tehnička pretpostvaka", poručio je Lekić u saopštenju na zvaničnoj Facebook stranici.

On dodaje da Turska, koja ima isti status kandidata za članstvo u EU kao i Crna Gora, vrlo aktivno učestvuje u diplomatskim medijacijama dozvoljavajući ne samo prelete već i slijetanje ruskih diplomata na svojoj teritoriji .

Takođe je, kako kaže, potrebno objasniti kada je usvojena odluka i s kojim obrazloženjem da Crna Gora usmjerava vojnu pomoć ukrajinskoj strani, "kako je to izjavio ministar odbrane vlade Crne Gore."

"Postavlja se i pitanje da li crnogorske vlasti autonomno donose odluke, eventualno konsultujući Evropsku uniju i NATO i to u kojem modalitetu, ili možda dobija impute od trećih subjekata. Moguća činjenica da većina građana, kojima uzgred pripadam, osuđuje invaziju i agresiju Rusije na Ukrajnu bez poštovanja normi međunarodnog prava i odluke Savjeta bezbjednosti ONU, kao uostalom sve druge takve agresije - ne znači da građani Crne Gore ne treba da budu upoznati sa odlukama svoje države, imajući u vidu i sve njihove posledice", poručio je Lekić.

Još jedan razlog koji Lekić dodaje za neophodnu transparentnost u vezi sa ovako delikatnom temom se odnosi na, kako navodi, "vrlo prisutnu tendenciju u javnom životu da kreatori i nosioci vlasti u vremenu utemljenja hibridnog društva i endemske korupcije prednjače u antiruskoj propagandi."

"Sve u mogućem očekivanju da će se većom količinom rusofobije u javnom prostoru, a ne ostvarivanjem zadatih društvenih reformi, Crna Gora brže postati članica EU. Kao i očekivanjem da će akteri endemske korupcije biti pošteđeni u pravno - političkim raspetima na unutrašnjem i međunarodnom planu time što će biti najbučniji u antiruskoj kampanji, što su inače radili s istim ciljem i u periodu prije rata u Ukrajni", poručio je Lekić.

On je zaključio da mu je u slučaju izbjegavanja jasnih odgovora o svim navedenim detaljima dužnost da vrlo brzo zakaže javno kontrolno saslušanje na Odboru za međunarodne odnose i iseljenike najodgovornijih državnih funkcionera direktno nadležnih u navedenoj oblasti.

Bonus video: