Kremlj: Neprijateljski čin Crne Gore, Bugarske i Sjeverne Makedonije; Lavrov: Desilo se nezamislivo

Posjeta Lavrova Srbiji je otkazana pošto su Sjeverna Makedonija, Bugarska i Crna Gora odbile da daju dozvolu za prelet njegovog aviona

12069 pregleda 12 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Kremlj je osudio danas kao "neprijateljski čin" djelovanje tri evropske zemlje koje su zatvorile vazdušni prostor za ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova i tako spriječile njegovu posjetu Srbiji.

"Takva neprijateljska djela prema našoj zemlji mogu da izazovu određene probleme... ali ne mogu da spriječe našu diplomatiju da nastavi svoj rad", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Lavrov je danas trebalo da doputuje u posjetu Srbiji.

Posjeta je otkazana pošto su Sjeverna Makedonija, Bugarska i Crna Gora odbile da daju dozvolu za prelet njegovog aviona.

Lavrov je ocijenio situaciju oko njegove posjete Srbiji nezamislivom, dodavši da su odbijajući da dozvole njegov let, zemlje EU i NATO oduzele Beogradu pravo da vodi suverenu politiku.

Na konferenciji za novinare, Lavrov je kazao da je u protekla 24 sata stiglo dosta pitanja o "reagovanju na nezapamćene odluke koje su donijele neke članice NATO-a", koje su "spriječile realizaciju posjete".

"Naravno, desilo se nezamislivo i razumijem interesovanje koje pokazujete za našu procjenu ovih nečuvenih postupaka. Suverenoj državi oduzeto je pravo da vodi spoljnu politiku. Međunarodne aktivnosti Srbije u ruskom pravcu su blokirane", rekao je on.

Lavrov je kazao da veoma cijeni "hrabru" poziciju Srbije i lično predsjednika Aleksandra Vučića da se neće baviti antiruskom politikom.

Naglasio je da odnose Rusije i Srbije "niko neće moći da razruši".

Naveo je da će Rusija i Srbija nastaviti kontakte i da je u Moskvu pozvan ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Bonus video: