Kovač: Vlada ulaže napore po pitanju migracija, pravne sigurnosti, pružanja skloništa i regulisanja državljanstva

"Zadovoljni smo saradnjom, ali važno je i za UNHCR i za Crnu Goru da Pregovaračka poglavlja 23 i 24 budu u što skorijem vremenu zaokružena", naglasio je Bušardi

2593 pregleda 1 komentar(a)
Bušardi i Kovač, Foto: Ministarstvo pravde
Bušardi i Kovač, Foto: Ministarstvo pravde

Svjesni smo geopolitičke krize i rata u Ukrajini, koji su sa sobom donijeli izazove, a Vlada Crne Gore ulaže velike napore po pitanju migracija, pravne sigurnosti, pružanja skloništa i regulisanja statusa državljanstva, poručio je ministar pravde Marko Kovač na sastanku sa šefom predstavništva UNHCR u Crnoj Gori Žan Iv Bušardijem.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde Bušardi je poručio da je saradnja između Ministarstva i UNHCR do sada počivala na dobrim uslovima.

"Zadovoljni smo saradnjom, ali važno je i za UNHCR i za Crnu Goru da Pregovaračka poglavlja 23 i 24 budu u što skorijem vremenu zaokružena", naglasio je Bušardi.

On je dao poseban osvrt na pitanja državljanstva, azila, izbjeglica i interno raseljenih lica, dodaje se u saopštenju.

Ovom prilikom, kako piše u saopštenju, poručeno je da će Ministarstvo nastaviti sa normativnim radom iz svoje nadležnosti, što će biti osnov za dalje jačanje prava ranjivih kategorija, kao i rad drugih državnih organa u čijoj je direktnoj nadležnosti socijalna inkluzija pripadnika ranjivih grupa

"Na sastanku je zaključeno da će UNHCR, kao i do sada, pružati podršku Ministarstvu pravde i drugim institucijama, nastavljajući sa uspješnom saradnjom. Takvom dinamikom moguće je stvoriti uslove koji će poslužiti prevazilaženju izazova koji predstoje, imajući u vidu složenu situaciju na globalnom nivou", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: