Đeka: Učinili smo velike pomake u oblastima zaštite i unapređenja ljudskih prava, ali ima još prostora za napredovanje

Prema njegovim riječima, jako je važno da ova Vlada nastavi da gleda naprijed i ostvaruje strateške ciljeve usklađene sa evropskom agendom i Agendom za održivi razvoj 20230.

3754 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Crna Gora i Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori nastaviće blisku i uspješnu saradnju u cilju ispunjenja svih potrebnih mjerila u okviru pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, te ostvarivanja ciljeva iz Agende za održivi razvoj 2030, saopšteno je sa sastanka ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeke i Rezidentnog koordinatora sistema UN-a u Crnoj Gori Pitera Lundberga.

Đeka se, navodi se u saopštenju, zahvalio Lundbergu na prilici da razgovaraju o zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori.

"Crna Gora je učinila velike pomake u ovim oblastima, ali prostora za unapređenje i izazova ima još mnogo. Vlada Crne Gore nastaviće neumorno da ispunjava kriterijume za zatvaranje ključnih poglavlja u procesu evropskih integracija, a oblast temeljnih prava je u tom procesu jako važna", naglasio je ministar.

On je rekao da dobre volje za poboljšanje postojeće situacije ima, te da rezultati neće izostati.

Prema njegovim riječima, jako je važno da ova Vlada nastavi da gleda naprijed i ostvaruje strateške ciljeve usklađene sa evropskom agendom i Agendom za održivi razvoj 20230.

"Zahvalnost za svu podrku međunarodnoj zajednici ne izostaje, kao ni uvjerenje da će uz Crnu Goru ostati do samog kraja procesa punopravnog učlanjenja u Evropsku uniju", rekao je.

Lunberg je čestitao Đeki imenovanje, istakavši značaj ministarstva koje vodi.

On je, navodi se u saopštenju ministarstva, rekao da će kao predstavnik UN u Crnoj Gori nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom razvojnom putu i napretku u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Lundberg je ukazao na snažan fokus UN na oblast ljudskih prava i na važnost zajedničkih napora kako bi se obezbijedilo da niko ne bude izostavljen i da se čuje glas ranjivih grupa.

„Ujedinjene nacije će nastaviti da budu pouzdan partner Crnoj Gori na tom putu“ – rekao je Lundberg i dodao je da Crna Gora trenutno broji šesnaest agencija, fondova i programa UN.

On je istakao važnost rješavanja sve većeg problema govora mržnje koji pogađa sve zemlje, napominjući da je regionalno istraživanje na Zapadnom Balkanu pokazalo da 42 odsto mladih u Crnoj Gori smatra da govor mržnje treba da bude dozvoljen.

Sagovornici su ocijenili da se govorom mržnje treba baviti sveobuhvatno, uključujući i rešavanje dubinskih uzroka.

Bonus video: