Zelioli: Inkluzivnost Vlade pomoći će da se Crna Gora vrati na evropski put

Đukanović je naglasio da je četvorogodišnji Zeliolijev mandat bio veoma plodan za odnose dvije države i da su, iako u vanrednim uslovima, naročito uzrokovanih pandemijom, ostvareni veoma intenzivni kontakti i aktivnosti

7098 pregleda 0 komentar(a)
Zelioli i Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Zelioli i Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Inkluzivnost nove Vlade i konstruktivnija politička klima u Crnoj Gori pomoći će da se država vrati na evropski put koji je na neki način bio suspendovan, ocijenio je ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli.

Zelioli je to poručio na radnom ručku koji je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priredio povodom završetka njegovog ambasadorskog mandata.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, Đukanović mu je, u ime države, uručio visoko državno priznanje, medalju za zasluge, za poseban doprinos učvršćivanju odnosa između Crne Gore i Italije.

Zelioli je kazao da za njega medalja predstavlja veliku čast i priznanje za rad tokom četiri godine, koje su, kako je rekao, istovremeno bile i period sazrijevanja crnogorske demokratije.

On se zahvalio Crnoj Gori i njenim građanima na prijateljskom odnosu uz najbolje želje za prosperitet države, koja je istorijski gledano, pokazala veliku otpornost.

„On je pozitivnim ocijenio inkluzivnost nove Vlade i konstruktivniju političku klimu u Crnoj Gori, što će pomoći da se Crna Gora vrati na evropski put, koji je bio suspendovan na neki način“, kaže se u saopštenju.

Uprkos tome, kako se navodi, Crna Gora ostaje najnapredniji kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i ako uspije da se vrati na taj put, ostaće pozitivan primjer u regionu.

Đukanović je naglasio da je četvorogodišnji Zeliolijev mandat bio veoma plodan za odnose dvije države i da su, iako u vanrednim uslovima, naročito uzrokovanih pandemijom, ostvareni veoma intenzivni kontakti i aktivnosti.

„U tom smislu posebno je ukazao na dva susreta predsjednika država, što je pokazatelj intenzivnog političkog dijaloga na najvišem nivou, ali i čast za Crnu Goru, imajući u vidu ulogu Italije na evropskoj i globalnoj političkoj sceni“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Đukanović je podsjetio da su on i predsjednik Serđo Matarela zajednički pozdravili početak projekta podmorskog kabla i zahvalio Zelioliju za inicijativnost u tom smislu i na planu kulturne saradnje, koja predstavlja dugoročno najkvalitetniji most između Crne Gore i Italije.

Đukanović je istakao potrebu dalje operacionalizacije Sporazuma o strateškoj saradnji i puno prostora za buduće intenziviranje odnosa.

On je, kako je saopšteno, naglasio da je za Crnu Goru izuzetno važno što Italija besprekorno prepoznaje značaj evropske budućnosti regiona.

„Đukanović je Zelioliju prenio odlučnost za nastavak dijaloga dvije zemlje na najvišem nivou i dalji napredak odnosa sa Italijom, istorijskim prijateljem, dragim susjedom i velikom šansom za našu evropsku budućnost“, rekli su iz Službe za informisanje.

Bonus video: