Đurović: Zelioli doprinio jačem povezivanju Italije i Crne Gore

"Za Italiju je od naročite važnosti da susjedna Crna Gora ojača stabilnost u ekonomskom i političkom pogledu", istakao je Zelioli

3059 pregleda 0 komentar(a)
Đurović i Zelioli, Foto: Skupstina.me
Đurović i Zelioli, Foto: Skupstina.me

Konstruktivnom i bogatom saradnjom tokom diplomatske misije ambasador Zelioli doprinio je jačem povezivanju dvije zemlje na svim poljima, rekla je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Kako se navodi u saopštenju iz crnogorskog parlamenta ona je organizovala oproštajni sastanak sa Lukom Zeliolijem, ambasadorom Italije u Crnoj Gori.

Ona je posebno akcentovala, kako dodaju, intenzivnu parlamentarnu komunikaciju, konstatujući da frekventan dijalog na najvišem nivou doprinosi unapređenju evropskog puta naše zemlje.

"Đurović je podsjetila da je Crna Gora pokazala demokratsku zrelost i da funkcionisanje demokratije u praksi predstavlja dobru preporuku za članstvo u EU. Izrazila je očekivanje da će pored pouzdanog i kredibilnog partnerstva u okviru NATO, dvije zemlje uskoro imati priliku za dinamičniju kooperativnost u EU. S tim u vezi, ona se osvrnula na aktuelni politički momenat u Evropi i ukazala na važnost očuvanja politike proširenja visoko na agendi EU", piše u saopštenju.

U kontekstu nedavnog susreta sa Zeliolijem, dodaju, Đurović je ponovila ocjenu da će nova parlamentarna većina predano raditi na reformama i izrazila očekivanje da podrška Italije u procesu pristupanja neće izostati ni u narednom periodu.

"Zelioli je izrazio očekivanje da će parlamentarna većina prepoznati važnost aktuelnog trenutka i da će političkim dijalogom nastaviti da rješava politička pitanja ključna za dalju evropsku perspektivu naše zemlje. Na toj liniji, Zelioli je istakao da Crna Gora ima napredni položaj u kontekstu politike proširenja i potvrdio da će Italija nastaviti da podržava evrospku perspektivu Crne Gore", navode u saopštenju.

On je rekao, dodaje se u saopštenju Skupštine Crne Gore, da je za Italiju od naročite važnosti da susjedna Crna Gora ojača stabilnost u ekonomskom i političkom pogledu. Zajednički je ocijenjeno da dvije prijateljske zemlje imaju brojne potencijale za dalje unapređenje bilateralne saradnje, apostrofirajući strategijsko unapređenje ekonomske i privredne perspektive.

Bonus video: