Šehović: Ko je naredio desant na Cetinje i bez ikakvog povoda dao nalog da se Cetinjani zatrpaju suzavcem i šok bombama?

"Ova istraga će nam pomoći da saznamo ko je izmislio informaciju o navodnom molotovljevom koktelu, koji je bačen na UP, a koji je poslužio kao osnov za interevnciju"

8308 pregleda 23 komentar(a)
Šehović govori na konferenciji za medije, Foto: Boris Pejović
Šehović govori na konferenciji za medije, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović najavio je da će danas podnijeti predlog odluke o otvaranju Parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica koje se odnose na postupanje Ministarstva unutrašnjih poslova - Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost u događajima tokom 4. i 5. septembra 2021. godine, tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

"Kao što ste vi i crnogorska javnost upoznati, te događaje na Cetinju i postupanja nadležnih organa, pratile su brojne kontroverze na koje ni do danas nijesmo dobili adekvatne odgovore, a čija se suština nalazi da su građani koji su samoinicijativno sa punim pravom tih dana našli za shodno da iskažu svoj politički stav u odnosu na urušavanje građanskog i sekularnog karaktera ove države od strane nadležnih organa, bez ikakvog povoda, zasipani ogromnom količinom hemijskih sredstava, čime su bili izloženi jednoj policijskouj torturi koju ni na koji način nijesu zaslužili", kazao je Šehović na konferenciji za medije.

On je naglasio da vjeruje da će otvaranjem parlamentarne istrage i formiranjem Anketnog odbora, a koju je do sada podržalo 38 poslanika, dobiti odgovore na brojna pitanja ali i na to ko je naredio "desant na Cetinje i ko je bez ikakvog povoda dao nalog da se Cetinje i Cetinjani zatrpaju ogromnom količinom suzavaca i šok - bombi".

"Takođe, vjerujem da ćemo dobiti ogovor na pitanje i zašto se dozvolilo korišćenje gumenih metaka, što je demantovano u policiji, uprkos činjenici da je na desetine građana upravo zbog upotrebe gumenih metaka bilo primorano da zatraži zdravstvenu pomoć. Ova istraga će nam pomoći da saznamo ko je izmislio informaciju o navodnom molotovljevom koktelu, koji je bačen na UP, a koji je poslužio kao osnov za interevnciju. Biće interesantno da saznamo ko je u kabinetu bivšeg premijera, sebi dao za pravo da tu lažnu informaciju ogbjavi a zvaničnom Tviter nalogu predsjednika Vlade, koji je od neodgovornih medija kasnije preuzet, a koji je i bio uzet kao povod za počinjanje policijske intervencije", kazao je Šehović.

Prvi čovjek Socijaldemokrata kazao je da je pitanje svih pitanja da li je "tih dana bilo promjene u komandnom lancu, odnosno, da li su akcijom policije rukovodila neka lica koja po zakonu na to nijesu imali pravo".

"Da li je u prostorijama gdje su donošene te odluke bilo lica koje na to nijesu imale pravo, te ako se to potvrdi tokom istrage, onda u našem jeziku postoji jedna riječ koja jako lijepo opisuje takvu situaciju a to je - izdaja. Vjerujem da će nam parlamentarna istraga pomoći da utvrdimo da li su pojedini policijski funkcioneri i pripadnici bili u komunikaciju sa određenim kriminalnim grupama", najavio je Šehović i podsjetio na na slučaj snimaka, na kojima se čuje izjava pripadnika Protivterorističke jedinice (PTJ) Petra Kneževića.

Bonus video: