Dendijas: Zapadni Balkan mora biti integrisan u EU, sa Crnom Gorom na čelu tog procesa

"Na Zapadnom Balkanu mora se osjetiti pojačano političko i ekonomsko prisustvo EU i NATO da bi se očuvao evroatlantski kurs, jer investiranje u stabilnost i prosperitet ovog regiona znači i investiranje u prosperitet cijele Evrope", rekao je predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović

3728 pregleda 4 komentar(a)
Dendijas i Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Dendijas i Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Zapadni Balkan mora biti integrisan u Evropsku uniju (EU), sa Crnom Gorom na čelu tog procesa, saopštio je ministar vanjskih poslova Grčke, Nikos Dendijas.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da se predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović danas sastao Dendijasom.

U saopštenju se navodi da je na sastanku ocijenjeno da "Crna Gora ima punu podršku Grčke u procesu pristupanja Evropskoj uniji, a bilateralni odnosi mogu biti primjer partnerstva u regionu kada je riječ o bezbjednosnim pitanjima, regionalnom povezivanju, evroatlantskim integracijama i ekonomskoj saradnji".

Navodi se da je Abazović "zahvalio Grčkoj na dosadašnjoj pomoći u procesu pristupanja EU i izrazio očekivanje da podrška neće izostati ni u narednom periodu".

"Na Zapadnom Balkanu mora se osjetiti pojačano političko i ekonomsko prisustvo EU i NATO da bi se očuvao evroatlantski kurs, jer investiranje u stabilnost i prosperitet ovog regiona znači i investiranje u prosperitet cijele Evrope", rekao je Abazović.

Iz Vlade su saopštili i da je Dendijas čestitao Crnoj Gori petu godišnjicu članstva u NATO.

"Crna Gora je homogena i lijepa zemlja sa izvjesnom evropskom perspektivom čija će uspješna priča dati snažan impuls politici proširenja Evropske unije", kazao je Dendijas.

U saopštenju Vlade se navodi da su "sagovornici razmijenili mišljenje o saradnji u oblastima od obostranog interesa i saglasili se da u narednom periodu bliže sarađuju na ekonomskom planu sa akcentom na energetiku i privlačenje kredibilnih stranih investitora".

"Svi koji žele da se bave biznisom, očekuju da institucije sitema funcionišu na temelju vladavine prava, jer samo tako gradimo predvidiv i stabilan poslovni ambijent", zaključio je Abazović.

Iz Vlade su kazali da je "na sastanku ocijenjeno da će najavljeni susret predsjednika Vlade Crne Gore i predsjednika Vlade Grčke Kirjakosa Micotakisa biti dobra prilika za razgovor o konkretnim projektima i nastavku ukupne dalje saradnje dvije zemlje".

Bonus video: