Prava Crna Gora uputila urgenciju Ministarstvu prosvjete: Asistentima u nastavi omogućiti da koriste svoja prava

"Još jednom urgiramo da po hitnom postupku upoznate direktore škola sa odredbom člana 30a usvojenog zakona, kojim je propisano da škola zaključuje ugovor o radu sa asistentima u nastavi na neodređeno vrijeme"

4547 pregleda 9 komentar(a)
Milačić na sastanku sa grupom asistenata, Foto: Prava Crna Gora
Milačić na sastanku sa grupom asistenata, Foto: Prava Crna Gora

Ključni problem sa kojim se ne mali broj asistenata u nastavi trenutno susrijeće jeste selektivna primjena zakona, za koje rješavanje je direktno odgovorno Ministarstvo prosvjete, saopšteno je iz Prave Crne Gore.

Iz ove partije navode da je njen predsjednik Marko Milačić juče u Skupštini održao sastanak sa grupom asistenata nakon kojeg je Prava Crna Gora, kao predlagač usvojenih izmjena Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, uputila urgenciju Ministarstvu prosvjete sa pozivom da hitno preduzmu mjere u rješavanju statusa angažovanih asistenata.

Predatu urgenciju Prave Crne Gore prenosimo u cjelosti.

"Kao predlagači usvojenih izmjena Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama dana 12.05.2022. godine obratili smo se sa zahtjevom da po hitnom postupku obavijestite sve škole na teritoriji Crne Gore o izmjenama zakona, te na mogućnost da se angažovanim asistentima u nastavi transformišu ugovori o radu na određeno u ugovore o radu na neodređeno vrijeme.

Kako do dana dostavljanja ove urgencije nijeste postupili po prednjem zahtjevu, to ovim putem urgiramo da nas u što kraćem roku obavijestite o preduzetim mjerama u cilju rješavanja problema sa kojim se asistenti u nastavi i dalje suočavaju.

Naime, i pored usvojenog Amandmana kojim je Prava Crna Gora u budžet obezbijedila sredstava za zarade svih asistenata u nastavi za jul i avgust tekuće godine, većini asistenata prijeti otkaz upravo u ovom vremenskom periodu.

Dok vi, kao resorno ministarstvo ne preduzmete adekvatne mjere, direktori škola pravdaju svoju pasivnost upravo nedostatkom vaših direktnih naloga.

Imajući u vidu prednje, te značaj i složenost posla angažovanih asistenata, još jednom urgiramo da po hitnom postupku upoznate direktore škola sa odredbom člana 30a usvojenog zakona, kojim je propisano da škola zaključuje ugovor o radu sa asistentima u nastavi na neodređeno vrijeme, kao i da sredstva namijenjena i obezbijeđena u budžetu moraju biti iskorištena isključivo za zarade asistenata na nivou Crne Gore za mjesece jul i avgust, kako im se radni odnos ne bi prekidao", piše u urgenciji Prave Crne Gore.

Bonus video: