Milačić: DPS može oslabiti Novovića, borbu protiv kriminala ne bi mogao voditi izolovan

Nad Crnom Gorom nadvili su se teški gradonosni oblaci koji prijete da unište sve što su sijale generacije boreći se protiv DPS-a - kaže Milačić

16946 pregleda 44 komentar(a)
VDT mora imati veću inicijativu u “čišćenju” nataloženih anomalija: Milačić, Foto: Luka Zeković
VDT mora imati veću inicijativu u “čišćenju” nataloženih anomalija: Milačić, Foto: Luka Zeković

Činjenica da je Demokratska partija socijalista (DPS) dio nove vladajuće većine, opterećuje proces izbora čelnika pravosuđa i stvara bojazan da ta stranka može oslabiti glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića u borbi protiv kriminala - ocijenio je lider i poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić.

On je u intervjuu “Vijestima” kazao da Novović tako složen i opasan posao ne može sprovoditi u izolaciji, bez podrške sudstva, policije i ostatka tužilaštva.

Milačić je, između ostalog, rekao i da opozicija koja je pobijedila na izborima 2020. godine, ima mnogo argumenata da ponovo trijumfuje, i da se zato njeno objedinjavanje nameće kao važna tema.

”Jer slanje istih i sličnih poruka od različitih subjekata koji se kandiduju, opterećuje birače, ukazuje na nedostatak vizije, rasipa energiju i zbunjuje. Potencijal za objedinjavanje izuzetno je visok u pogledu političkih okolnosti, i nadam se da ćemo svi u opoziciji pronaći sposobnost da eksploatišemo tu sazrelu situaciju”, poručio je on.

Prava Crna Gora nije se do sada eksplicitno određivala o inicijativi “Otvoreni Balkan”, koju su, kao zonu slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga, formirale Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija. Kakav je stav vaše partije o tom regionalnom projektu, i smatra li ona da bi Crna Gora trebalo da mu se pridruži?

Crna Gora nije izolovano ostrvo na Balkanu. Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora nalaze se u istom statusu evropskih integracija, i svakako bi trebalo da nastupaju složnije pred EU. Smatram da je “Otvoreni Balkan” dobra platforma za takav nastup. Izgleda da bi taj projekat pomogao zaštiti od zanemarivanja Crne Gore i ostalih zemalja u procesu evrointegracija, kao i drugim važnim međunarodnim inicijativama. Vjerujem da bi ulazak u “Otvoreni Balkan” pomogao Crnoj Gori na planu ekonomskog, političkog i međunarodnog integriteta.

Dio protivnika inicijative poručuje da se ipak treba fokusirati na pregovore sa EU, i ubrzati ih postizanjem rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije, a za šta je prvi preduslov izbor čelnika pravosuđa. Da li ćete, kao poslanik opozicije, glasati u Skupštini sa novom parlamentarnom većinom za neka imenovanja u pravosuđu?

Prava Crna Gora će ova pitanja rješavati na organima partije. Zasad ne postoje uslovi za tu vrstu dogovora, niti je takav razgovor zvanično otvoren na organima Skupštine. Činjenica da je sadašnja Vlada uključila DPS u vladajuću većinu, opterećuje taj proces. U svakom slučaju, svoj stav odredićemo na organima partije kad sazri nivo tog procesa.

Milačić
Milačićfoto: Boris Pejović

Kako ocjenjujete dosadašnji rad novog glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i vršiteljke dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maje Jovanović?

Kad je u pitanju rad g. Novovića, Prava Crna Gora je više puta upućivala podršku novom glavnom specijalnom tužiocu i njegovim aktivnostima. Postoji određena bojazan da kroz uticaj DPS-a u novoj većini taj čovjek ne bude oslabljen za borbu protiv organizovanog kriminala, jer nije moguće tako složen i opasan posao raditi u izolaciji, bez podrške sudstva, policije, kao i ostatka tužilaštva.

Što se tiče gđe Jovanović, nismo vidjeli odlučnost u odnosu na onu koju je pokazao glavni specijalni tužilac. Možda se dio razloga može tražiti u privremenosti njene funkcije. U svakom slučaju, vrhovni državni tužilac mora imati veću inicijativu u “čišćenju” nataloženih anomalija, kompromitovanih kadrova i nepravilnosti u tužilaštvu.

Da li ćete biti spremni da podržite neke predloge nove Vlade, iako ste bili žestoki protivnik njenog formiranja?

Prava Crna Gora je žestoki kritičar politike afirmisanja DPS-a, za koju je zaslužna ova Vlada. Smatram da su te kritike jednim dijelom uticale i prodrmale neke protagoniste Vlade. Izgleda kao da su se nad Crnom Gorom nadvili teški gradonosni oblaci u politici, koji prijete da unište sve što su sijale generacije boreći se protiv DPS-a. S druge strane, Prava Crna Gora ispaljuje rakete u javnosti, u tu vrstu opasnosti, oblaka i politika. Ukoliko te rakete budu djelovale, nećemo imati jednako isključiv stav, ali ćemo i u toj varijanti, kao cijelo vrijeme do sada, u fokusu imati pripremu za izbore koji su najpoštenije rješenje. Navikavanje građana na bilo kakve oblake, stanje političkog nevremena i neregularnosti, neće i ne može biti politika Prave Crne Gore.

Vidite li bilo kakav potencijal za objedinjavanje opozicionih snaga?

Opozicija koja je pobijedila na izborima 30. avgusta, ima mnogo argumenata da ponovo pobijedi. Zbog toga se objedinjavanje nameće kao važna tema, jer slanje istih i sličnih poruka od različitih subjekata koji se kandiduju, opterećuje birače, ukazuje na nedostatak vizije, rasipa energiju i zbunjuje.

Potencijal za objedinjavanje izuzetno je visok u pogledu političkih okolnosti, i nadam se da ćemo svi u opoziciji pronaći sposobnost da eksploatišemo tu sazrelu situaciju.

Da nismo prolongirali “rušenje” Vlade, DPS bi bio još jači

Osjećate li političku odgovornost za krah bivše Vlade?

Jedinu odgovornost koju osjećam, to je odgovornost za prolongiranje procesa “rušenja” Vlade. Po mojim informacijama, taj posao je trebalo da bude završen sredinom januara 2022, odmah nakon usvajanja “Evrope sad”. Da nije bilo energičnih aktivnosti Prave i da se to tada desilo, danas bismo imali mnogo napredniju fazu povratka DPS-a. Dali smo svu svoju političku energiju da spriječimo i zaustavimo taj proces, čime se ne mogu pohvaliti sve kolege iz sadašnje opozicije.

Bonus video: