sastao se sa ambasadorom slovačke u crnoj gori

Konjević: Vlada će na sjutrašnjoj sjednici odlučiti o novom paketu pomoći Ukrajini

"Sagovornici su se saglasili da je važno da EU osnaži i osvježi proces integracija, te da mu daju novi impuls koji bi bio stimulišući za države koje su u procesu integracija, kao i one koje tome teže", kazali su iz Ministarstva

9250 pregleda 26 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: PR služba Ministarstva odbrane
Sa sastanka, Foto: PR služba Ministarstva odbrane

Ubrzanje procesa evropskih integracija, snaženje institucija u cilju kvalitetnijeg odgovora na maligni uticaj trećih strana, kao i povratak povjerenja stranih investitora mora biti prioritet Vlade.

To je ocijenio potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević na sastanku sa ambasadorom Slovačke u Crnoj Gori Borisom Gandelom.

„Evropska unija za Crnu Goru nema alternativu. Aktivno učestvujemo u brojnim regionalnim inicijativama, kakve su Berlinski proces te CEFTA, i nema potrebe da se dodatno opterećujemo novim koje iziskuju kako finansijske tako i ljudske resurse. Naše kapacitete treba da usmjerimo na ispunjavanje obaveza ka EU“, kazao je Konjević.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju, razgovarano i o ratu u Ukrajini te značaju integracija za očuvanje mira, stabilnosti i bezbjednosti na teritoriji cijele Evrope.

Konjević je kazao da će Vlada na sjutrašnjoj sjednici odlučiti o novom paketu pomoći Ukrajini, ističući da još nijesmo svjesni koliko je invazija Rusije na ovu nezavisnu i suverenu evropsku zemlju izmijenila arhitekturu Evrope na bezbjednosnom, političkom, ali i ekonomskom planu.

"Sagovornici su se saglasili da je važno da EU osnaži i osvježi proces integracija, te da mu daju novi impuls koji bi bio stimulišući za države koje su u procesu integracija, kao i one koje tome teže", kazali su iz Ministarstva.

Gandel je rekao da Slovačka sa velikim interesovanjem prati dešavanja u Crnoj Gori i da se već osjeća nova volja prema evropskim integracijama. On je dodao da je jedan period izgubljen, podsjećajući da je posljednji izvještaj EK bio najgori do sada.

„Naredni, koji se radi u oktobru, mora biti drugačiji“, naglasio je Gandel.

On je kazao da Slovačka želi sve države Zapadnog Balkana vidjeti u EU, a da Crna Gora mora povratiti vodeću ulogu u regionu koju je imala u tom procesu.

“Nadam se da će se Brisel ubuduće više skoncentrisati na političku, a manje na tehničku stranu vaših integracija“, kazao je Gandel.