Abazović: U Ohridu sam vidio jedno novo lice Zapadnog Balkana

"Sve teme o kojima je bilo riječi direktno se tiču boljeg života građana", kazao je premijer na kraju samita

42469 pregleda 78 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Lideri Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije ukazali su danas u Ohridu, na kraju samita Otvorenog Balkana, na prednosti koje ta regionalna inicijativa donosi građanima i na ostvarena postignuća.

Na zajedničkoj konferenciji za medije govorili su i najviši zvaničnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koje nisu članice Otvorenog Balkana.

Premijer Dritan Abazović rekao je da je na današnjem samitu u Ohridu vidio "definitivno jedno novo lice Zapadnog Balkana".

"Sve teme o kojima je bilo riječi direktno se tiču boljeg života građana. Ovo je definitivno novi pristup, predstavlja totalni zaokret. Apelujem da nas naredni put bude šest, i da Otvoreni Balkan ima sve više i više učesnika. Volio bih da ovaj isti sastav, pojačan šestom državom (Kosovom), uskoro vidimo u Crnoj Gori", naveo je Abazović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uvjerenje da će danas potpisani sporazumi doprinijeti razvoju odnosa i približavanju naroda tri države.

"Razgovarali smo o svim otvorenim pitanjima, gledamo da pronalazimo rješenja kako bi ljudi živjeli bolje. Ne može to odmah da bude vidljivo, ali će postepeno biti vidljivo. Radićemo na tome, borićemo se za smanjenje svih birokratskih procedura. Iako sam uvijek nezadovoljan sobom, ipak smo dosta toga postigli", rekao je Vučić.

Naveo je da je trgovinska razmjena tri zemlje "u drastičnom porastu", i dodao da su i politički odnosi napredovali.

"Mi iz Srbije ništa ne tražimo ni od koga iz Sjeverne Makedonije, samo želimo da imamo bratske i prijateljske odnose. Hoću da kažem 'veliko hvala' (albanskom premijeru) Ediju Rami što je bio dovoljno čvrst i snažan kada smo bili pritisnuti da odustanemo od Otvorenog Balkana. Bez njegove posvećenosti, energije i snage Otvoreni Balkan ne bi mogao da opstane", kazao je Vučić.

Rama je izrazio nadu da će na samitu Otvorenog Balkana ubuduće biti šest lidera, čime je apelovao na Kosovo da se pridruži inicijativi.

"Želim da nas bude šest. Otvoreni Balkan ne može da se zatvori, ko se suprotstavi, osuđen je na neuspjeh", kazao je Rama.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da postoji "direktna i jaka" podrška SAD i EU inicijativi Otvoreni Balkan i ocijenio da su jaki i napori njenih članica na evropeizaciji regiona.

"Zemlje regiona moraju postati članice EU, zato otvaramo nova poglavlja u saradnji u oblasti turizma i kulture", kazao je Kovačevski.

On je najavio rad na automatizovanom prelasku granica pomoću sistema za elektronsku naplatu putarine. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da je poslije današnjeg samita i potpisivanja sporazuma "još sigurniji da BiH mora postati punopravna članica" inicijative Otvoreni Balkan.

"Učiniću sve što bude do mene da kamioni i roba iz BiH ne stoji na granici. Nadam se da su političari koji u BiH moraju da donesu tu odluku svjesni činjenice da nemaju pravo da to rade svojim prevoznicima, poljoprivrednim proizvođačima, rudarima ni bilo kome ko proizvodi robu ili pokušava da je izveze", dodao je Tegeltija.

Vučić, Kovačevski i Rama su danas potpisali Sporazum o saradnji zemalja Zapadnog Balkana u oblasti uzajamnog priznavanja diploma i diploma koje izdaju visokoškolske i druge ovlašćene ustanove. Zvaničnici tri zemlje potpisali su memorandume o saradnji u oblasti kulture, turizma i ekonomije.

Bonus video: