DF: Vukić dokazao da se SNP odrekao principa i tradicionalnih partnera

"Vukićev postupak predstavlja samo dodatni prilog diskriminaciji srpske jezičke i nacionalne zajednice, dokaz više kako pjesnici slobodari bivaju nepodobni i za novi režim", naveli su iz DF-a

4489 pregleda 9 komentar(a)
Foto: DF
Foto: DF

Glasanje poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) Dragana Vukića na današnjoj sjednici Administrativnog odbora, povodom predlaganja članova žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade, dokaz je da se ta partija odrekla svojih principa i tradicionalnih političkih partnera, saopštili su iz Demokratskog fronta.

Vukić, kako su kazali, nije želio glasati za Veselina Rakčevića, jednog od "utemeljivača izvornog SNP-a".

Jasmina Nikčević predložena je danas za predsjednicu žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade, dok su za članove predloženi: Maja Kostić Mandić, Ivan Jovović, Filip Ivanović, Aldemar Ibrahimović, Jadranka Selhanović i Janko Ljumović.

"Javnost Crne Gore i ovih dana u nastavcima prati samourušavanje nekad čestite i moćne Socijalističke narodne partije, čiji su organi, po prvi put u njenoj istoriji, donijeli odluku da budu koalicioni partneri DPS-a. SNP je napravio dil sa DPS-om, bjekstvom iz Koalicije 'Za budućnost Crne Gore', i to uz podršku istih onih međunarodnih subjekata koji su ranije privodili slične partnere DPS-u, a koji su na kraju sramno odbačeni na smetlište istorije. Jedan od najnovijih dokaza da se SNP odrekao partijskih principa i tradicionalnih političkih partnera je i glasanje člana te partije, Dragana Vukića, poslanika i člana Administrativnog odbora. Ovaj SNP-ov poslanik je glasao za podobne članove Žirija za Trinaestojulsku nagradu, i nije želio glasati za Veselina Rakčevića, uglednog književnika, člana Udruženja književnika Crne Gore, nepotkupljivog pjesnika, osvjedočenog borca za vladavinu prava i jednog od utemeljivača izvornog SNP-a, osnovanog 1998. godine, kad je Vukić tek trčao u osnovnu školu", saopštili su iz DF-a.

Kazali su da politika podrazumijeva odgovornost, dosljednost i poštovanje moralnih principa, te podsjetili Vukića da je Rakčević objavio više knjiga poezije, od kojih su neke prevođene na strane jezike, kao i da je dobitnik nagrade „Marko Miljanov“. "Njegovi stihovi našli su se i u Antologiji dobitnika tog visokog književnog priznanja, kao pjesma 'Balada o Crnogorcima', koja je, po ocjeni savremene kritike, slika naše današnjice", dodaju iz DF-a.

Poslaniku SNP-a, kako su rekli, takođe treba ukazati da je Rakčević i autor dokumentarnog romana „Radun Živković – čovjek i junak“, da je i dramski pisac, da je radio kao uvaženi gimnazijski profesor, novinar, urednik privredne štampe i urednik u NB „Radosav Ljumović“, da se i dalje bavi prevodilaštvom sa bugarskog jezika, da je preveo opus više od šezdeset bugarskih pjesnika, kao i Antologiju savremene bugarske poezije.

"Rakčević je u svojoj poeziji opjevao mučnu istoriju našeg naroda, a Vukićev postupak predstavlja samo dodatni prilog diskriminaciji srpske jezičke i nacionalne zajednice, dokaz više kako pjesnici slobodari bivaju nepodobni i za novi režim. Naši građani znaju da je Vukić digao dva prsta za sve predloge DPS-a, Bošnjačke stranke i SDP-a, ali nije dao glas Veselinu Rakčeviću. Da li ima kraja tom političkom posrnuću, i da li će organi SNP-a iznaći snage da se suprotstave marginalizaciji te partije, i izvuku je iz provalije, u koju je, iz dana u dan, sve više gura DPS, koji neće odustati sve dok SNP ne pretvori u Novaka Kilibardu..." - zaključuju iz DF-a.

Bonus video: