SNP „kuva” odgovor DF-u i Demokratama

SNP će na Predsjedništvu odlučiti šta će preduzeti zbog toga što je dogovorom DF-a i Demokrata poslije osam godina završio u opoziciji u Beranama. Iz mojkovačkog odbora te partije “Vijestima” potvrdili da će njihovi odbornici nakon skoro dva mjeseca doći na sjednicu Skupštine Opštine

36310 pregleda 49 komentar(a)
Vrh SNP-a najavljivao mogućnost uskraćivanja podrške upravama u Mojkovcu, Nikšiću i Herceg Novom, Foto: Luka Zekovic
Vrh SNP-a najavljivao mogućnost uskraćivanja podrške upravama u Mojkovcu, Nikšiću i Herceg Novom, Foto: Luka Zekovic

Predsjedništvo Socijalističke narodne partije (SNP) trebalo bi najkasnije početkom sljedeće sedmice, da odluči šta će preduzeti povodom toga što su tu stranku Demokratski front (DF) i Demokrate isključili iz vlasti u Beranama - nezvanično saznaju “Vijesti”.

SNP je ranije najavio mogućnost izlaska iz uprava u Mojkovcu, Nikšiću i Herceg Novom - gdje su u koaliciji s DF-om i Demokratama - ako se bez njih sastavi vlast u Beranama.

Iz te partije, međutim, “Vijestima” su potvrdili da će odbornici SNP-a nakon gotovo dva mjeseca, doći na sjednicu Skupštine Opštine (SO) Mojkovac u petak.

Izborom lidera beranskog odbora Demokrata Novice Obradovića za predsjednika lokalnog parlamenta, prekjuče je okončana postizborna politička kriza u Beranama, tako što je prvi put poslije osam godina formirana vlast bez SNP-a.

Novu koaliciju čine DF, Demokrate, pokret “Berane sad”, Prava Crna Gora i Ujedinjena Crna Gora (UCG).

Izvor “Vijesti” iz SNP-a nije mogao da precizira šta će sad stranka preduzeti, već je samo naveo da “više ništa nije isto” nakon dešavanja u tom gradu, i da SNP neće tolerisati poteze koje su povukli DF i Demokrate.

Poslanica SNP-a Milosava Paunović rekla je listu da će stranački organi “adekvatno odgovoriti na sve”.

”Vlast ovako formirane koalicije neće dugo potrajati... SNP se nije plašio izbora i mogućnosti njihovog ponavljanja, što smo dokazali brojem osvojenih mandata. Oni koji su imali strah, na svoju štetu su napravili koaliciju s politički i ideološki dijametralno suprotnim političkim subjektima. U svakom slučaju, SNP će opstati i biti konstruktivan kad su u pitanju interesi građana Berana, jer nam je to na prvom mjestu”, istakla je ona.

DF i Demokrate, prije izbora čelnika SO, dogovorili su “rotaciju” na funkciji predsjednika opštine, pa će tako prve dvije godine mandata na toj poziciji biti DF-ov Vuko Todorović, a nakon toga Damjan Ćulafić iz Demokrata.

Todorović je saopštio da je DF pristao na taj ustupak, jer je Beranama prijetilo uvođenje prinudne uprave, što, prema njegovim riječima, ne bi bilo dobro i odgovorno prema građanima.

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović saopštio je juče da izražava žaljenje zbog toga što se SNP preselio u opoziciju.

”Da se samo DF pitao, mi bismo makar zvali SNP, samo da razgovaramo, da vidimo šta je u pitanju. Međutim, drugi činioci su bili decidni da neće da razgovaraju sa njima. Žao mi jer su upravo ti činioci u drugim gradovima na vlasti sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP), ali im je, eto, iz nekog razloga smetao SNP”, rekao je Radiju Crne Gore.

Na izborima u Beranama održanim 27. marta, DPS je sa Socijaldemokratama (SD) i Bošnjačkom strankom (BS) osvojio devet mandata, sedam je uzeo SNP, šest koalicija “Za budućnost Berana”, šest su osvojile i Demokrate, četiri pokret “Berane sad”, dva Prava Crna Gora i jedno UCG.

Iako je SNP ostvario drugi najbolji rezultat, odmah nakon izbora otvorena je mogućnost da preostale stranke formiraju vlast bez njih.

Takve poruke u izbornoj noći stigle su iz štaba Nove srpske demokratije (NSD), koja je predvodila koaliciju “Za budućnost Berana”, odakle su poručili da neće praviti koaliciju sa SNP-om ako ta partija uđe u manjinsku vladu.

Slično su poručivali i iz Demokrata, Prave Crne Gore, te pokreta “Berane sad”, koji je imao podršku bivšeg premijera Zdravka Krivokapića i ministara Milojka Spajića i Jakova Milatovića.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković, u izbornoj noći, na takve poruke odgovorio je da se “ne može biti tako neprincipijelan pa praviti koaliciju sa njegovom strankom tamo gdje se to želi, a ne praviti tamo gdje je najjača - u Beranama”.

Izborna euforija trajala je svega nekoliko dana, a onda je nastalo zatišje u iščekivanju razvoja događaja na državnom nivou. Tada je još vladalo uvjerenje da možda neće doći do formiranja manjinske vlade.

Ona je, međutim, formirana, a SNP je u njoj dobio šest ministarskih mjesta.

NSD i SNP bili su na vlasti u Beranama od 2014. godine. Oni se tada sami smijenili DPS, da bi ga drugi put, pojačani Demokratama, porazili i 2018.

Iz beranskog SNP-a prekjuče su bivšim koalicionim partnerima poručili da od te partije ne očekuju bilo kakvu podršku i pomoć - ni na lokalnom, ni na državnom nivou.

Ćorić (SNP): Na dobrom putu da riješimo nesuglasice u Mojkovcu

To što će odbornici SNP-a nakon skoro dva mjeseca doći na sjednicu SO Mojkovac, ne znači ni da odobravaju, ni da smatraju da je dobro ono što se desilo u Beranama, kazao je “Vijestima” predsjednik mojkovačkog odbora te stranke, Milisav Ćorić.

”Kako smo i ranije najavili, na dobrom smo putu da riješimo nesuglasice u mojkovačkoj vladajućoj koliciji. Međutim, to što će odbornici SNP-a biti prisutni na sjednici 10. juna, ne znači niti da odobravamo, niti da je dobro to što se dešava u Beranama. U principu, situacija u nekoj opštini ne bi trebalo da utiče na stanje i odnose u drugoj, ali nimalo nije dobro što se izražava zadovoljstvo zbog toga što je SNP, kao dokazana opozicija, izbačen iz beranske vlasti”, rekao je on.

Sjednica SO Mojkovac, koja je do sada zbog nedostataka kvoruma, tj. odsustva odbornika SNP-a odgađana dva puta, sazvana je za 10. jun. Održavanjem sjednice trebalo bi da budu okončane nesuglasice u vladajućoj koaliciji, koju čine koalicije “Za budućnost Mojkovca” i “Ne damo Mojkovac”, te Demokrate i Građanskog pokreta URA.

Sjednica je provobitno bila sazvana još za 14. april, ali ni tada, kao ni sedam dana kasnije, nije bilo kvoruma. Iz SNP-a ranije su saopštili da se moraju pažljivo “napraviti potpuni koncept i strategija daljeg djelovanja i razvoja, i zajednički pristupiti realizaciji tih programa”. Rekli su i da SNP neće po automatizmu glasati sve što dođe kao predlog izvršne vlasti u tom gradu. Odbacivali su i “spekulacije da će SNP u Mojkovcu sarađivati s bilo kim mimo postojeće koalicije”.

Mojkovački parlament čini 14 odbornika koalicije koju je predvodio DPS, osam koalicije “Za budućnost Mojkovca”, četiri Demokrata, po dva iz GP URA i koalicije “Ne damo Mojkovac” i jedan iz UCG-a.

Bonus video: