"Saradnja u sistemu zaštite i spasavanja neophodna zbog boljeg i kvalitetnijeg odgovora na predstojeću požarnu sezonu"

"Posebna pažnja je posvećena pripremi odgovora za predstojeću požarnu sezonu, gdje su svi subjekti konstatovali da su preduzeli i preduzimaju neophodne preventivne mjere i radnje potrebne za brz i efikasan odgovor u slučaju nastanka požara"

3502 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MUP
Sa sastanka, Foto: MUP

V.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spasavanje Miodrag Bešović sastao se danas sa predstavnicima sistema zaštite i spasavanja sa kojima je, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), "saradnja neophodna u smislu boljeg i kvalitetnijeg odgovora na predstojeću požarnu sezonu".

Kako je saopšteno, sastanku su prisustvovali načelnik generalštaba Vojske Crne Gore Milutin Đurović sa saradnikom, predstavnici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Željezničke infrastrukture, Agencije za zaštitu životne sredine, Nacionalnih parkova i Uprave za šume.

U saopštenju navode da je na sastanku ocijenjeno da sa aspekta zaštite i spašavanja postoji veoma dobra saradnja među prisutnim subjektima, ali da treba iznalaziti nove modalitete za njeno unapređenje, "jer to nameću vrlo zahtjevni profesionalni standardi i vrijeme u kojem se razvija ovaj sistem."

"Posebna pažnja je posvećena pripremi odgovora za predstojeću požarnu sezonu, gdje su svi subjekti konstatovali da su preduzeli i preduzimaju neophodne preventivne mjere i radnje potrebne za brz i efikasan odgovor u slučaju nastanka požara. Tom prilikom razmotreni su ljudski i materijalni resuri koji mogu biti na raspolaganju u slučaju požara, pri čemu je evidentan nedostatak i ljudskih i materijalnih resursa koji se može koristiti za ovu namjenu", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je dogovorena organizacija obuka pripadnika službi zaštite i spašavanja u cilju uspostavljanja veze sa pilotima vazduhoplova i njihovog navođenja prilikom gašenja požara iz vazduha kako bi efekati gašenja bili veći.

"Takođe, dogovoreno je da se osim izviđanja helikopterima u te svrhe koriste i raspoloživi dronovi čime će biti obuhvaćena veća teritorija, a smanjiće se i troškovi angažovanja resursa. Sa sastanka se apelovalo na građane da daju svoj doprinos i prilagode svoje aktivnosti, pogotovo ako se ima u vidu da su stručne analize pokazale da se opštine poput Podgorice, Nikšića, Cetinja i primorskih opština već nalaze u crvenoj zoni kada su u pitanju suše, te je time opasnost od izbijanja požara već na visokom nivou", zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Bonus video: