Pisonero: Zajedničko regionalno tržište ostaje prioritet

"Inicijativa 'Otvoreni Balkan' ima potencijal da ubrza ekonomsku integraciju regiona, ako se to uradi na inkluzivan način i zasnovano na pravilima i normama EU i četiri slobode Jedinstvenog tržišta EU", kazala je Pisonero

11111 pregleda 6 komentar(a)
Pisonero, Foto: Shutterstock
Pisonero, Foto: Shutterstock

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero kazala je da lideri na Zapadnom Balkanu treba da ostvare napredak u implementaciji Zajedničkog regionalnog tržišta, inicijative ustanovljene na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, 10. novembra 2020. godine u Sofiji.

Predsjednici vlada takozvane zapadnobalkanske šestorke (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) tada su dali podršku za implementaciju Akcionog plana za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta (CRM AP – Common Regional Market Action Plan) čije će se mjere sprovoditi u periodu od 2021. do 2024. godine.

Pisonero je za portal European Western Balkans rekla da je nedostatak napretka u implementaciji te inicijative zadržao važne dobitke, posebno za preduzeća, investitore i potrošače.

Na pitanje o stavu Evropske komisije prema inicijativi "Otvoreni Balkan", u svjetlu prisustva evropskog komesara Olivera Varhelija na samitu u Ohridu u srijedu, Pisonero je rekla da Komisija pozdravlja to što su učesnici pokazali posvećenost promovisanju veće regionalne integracije, ali da ostaje jasno da će „najveće koristi doći u šestorci”.

„Lideri Zapadnog Balkana treba da ostvare napredak u implementaciji Zajedničkog regionalnog tržišta, uspostavljenog na Samitu u Sofiji 2020. godine, uz konstruktivan angažman svih strana. Ovo je važno kako bi se ostvarile pune prednosti regionalne integracije, kako bi se što bolje iskoristile investicije iz Ekonomskog i investicionog plana i bolje povezao cijeli region sa Jedinstvenim tržištem EU. U tom kontekstu, dok prioritet ostaje da se napreduje na Zajedničkom regionalnom tržištu, inicijativa 'Otvoreni Balkan' ima potencijal da ubrza ekonomsku integraciju regiona, ako se to uradi na inkluzivan način i zasnovano na pravilima i normama EU i četiri slobode Jedinstvenog tržišta EU“, rekla je Pisonero.

Takođe je ohrabrila učesnike da u potpunosti iskoriste postojeće strukture, kao što su CEFTA i Savjet za regionalnu saradnju, da iskoriste svoju stručnost i znanje.

EU će, dodala je Pisonero, nastaviti da podržava Savjet za regionalnu saradnju, CEFTA-u, transportnu i energetsku zajednicu u donošenju koristi za cijeli Zapadni Balkan i šire kroz poboljšanu regionalnu saradnju.

„Ekonomski i investicioni plan EU, do 30 milijardi u investicijama, je sastavni dio podrške Zapadnom Balkanu na putu ka EU, od koristi i za region i za EU. Uspješna regionalna ekonomska integracija će pomoći da se otvori put ka dubljoj ekonomskoj integraciji sa jedinstvenim tržištem EU i pomoći u postizanju krajnjeg cilja - pristupanja EU“, zaključila je Pisonero.

Bonus video: