Knežević: Predloženi zakon protivan interesima građana Zete, moguća krivična prijava protiv Dukaja

Jedan od lidera DF-a ukazao da je ministar podržao Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji bez studije izvodljivosti i održivosti

10357 pregleda 6 komentar(a)
Knežević, Foto: Screenshot/Facebook
Knežević, Foto: Screenshot/Facebook

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević kazao je da će taj politički savez razmotriti podizanje krivične prijave protiv ministra javne uprave Maraša Dukaja, zbog zloupotrebe službenog položaja, nakon što je danas podržao Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, bez studije izvodljivosti i održivosti.

Vlada je na današnjoj sjednici dala pozitivno mišljenje na taj predlog zakona, kojim je predviđeno da područje Gradske opštine Golubovci u okviru Glavnog grada dobije status samostalne opštine koja bi se zvala Zeta.

Tako nešto bi, kako je kazao Knežević u video poruci, bilo opšte prihvaćeno, da se ne radi o "političkoj kalkulaciji i kombinatorici" Demokratske partije socijalista, Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije, kako bi se, tvrdi on, omogućilo gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću da dobije novi mandat.

Smatra da je takav predlog zakona protivan interesima građana Zete i da se radi o ponudi za formiranje "obezglavaljene opštine koja će zavisiti od milostinje" Egalizacionog fonda i budućih vlada.

Zato nije jasno, ističe Knežević, kako je Dukaj mogao predložiti ministrima da se prihvati "protivustavan i protivzakonit predlog", baziran na "isključivoj i klasičnoj političkoj kalkulaciji".

Napominje da je bila zakonska obaveza poslanika DPS-a, SNP-a i GP URA da, uz predložene izmjene, dostave i studiju o izvodljivosti i održivosti buduće opštine. "Zašto je nisu dostavili, poznato je cijeloj javnosti i građanima Zete, jer po toj studiji Zeta ne bi mogla da izdržava samo sebe i ostalo bi joj 100.000 eura kad se uporede primici i gubici, odnosno obaveze te buduće samostalne opštine", dodaje on.

Knežević ističe da Zeti kao samostalnoj opštini, prema aktuelnom predlogu, ne bi pripali Industrijska zona, Kombinat alumunijuma i Servisno-skladišna zona na Ćemovskom polju, dio Plantaža, Aerodrom, Nacionalni park Skadarsko jezero, koncesije u koritu Morače, ni svi prirodni potencijali koji su bili na području nekadašnje zetske opštine iz 1957.

Upitao je Dukaja "da li bi ovako dao opštinu Tuzima da je ministar", odnosno da li bi dozvolio da Tuzi ostanu bez privrednih potencijala, preko kojih na ime poreza mogu da se finansiraju ili budu održiva opština, "ili je ovo samo politički izuzetak kad je Zeta u pitanju".

"Ovo što je danas uradio Dukaj je za krivičnu prijavu i razmotrićemo da podnesemo prijavu protiv njega zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je podržao predlog zakona bez studije izvodljivosti i održivosti", naveo je Knežević.

Tvrdi da se radi o "klasičnom političkom obračunu" sa građanima Zete, gdje je stvarna namjera da se opoziciono raspoloženje građana Zete ne pretvori u pobjedu na lokalnim izborima u Podgorici, jer je razlika između DPS-a, DF-a i Demokrata, podsjeća, u avgustu 2020. bila nekoliko hiljada glasova.

"Sigurno da bi i u narednom periodu, kada bi krenule aktivnosti političkih struktura u Zeti i Podgorici, ta razlika bila veća. To je, preneseno, dva do tri mandata u parlamentu Podgorice. Građani Zete pokušavaju da se predstave kao kolateral, gruba politička računica i da se napravi privid formiranja opštine koja neće moći da izdržava samu sebe", naveo je Knežević.

Zahvalio se ministru finansija Aleksandru Damjanoviću zato što je izuzeo mišljenje i upozorio da se moraju držati zakona.

"Iskoristiću pravo kao poslanik da podnesem amandmane i jasno da odredimo koje su to granice između Zete i Podgorice, Malesije, Bara i Cetinja, i da li te granice zadovoljavaju osnovni egzistencijalni uslov, da ta opština bude održiva. Ne postoji nijedan Zećanin koji je protiv samostalne opštine, ali ni ne postoji nijedan koji će podržati samostalnu opštinu Zeta u kojoj neće biti 9.000 hektara oduzetih 1957. godine", poručio je Knežević.

Kazao je da Zećani ne žele "obezglavljenu opštinu" koja će zavisiti od stava države i političke elite, kao što se i sad, kako je naveo, pokušava trgovati s interesima tog područja.

"Mislim da će Vlada i javnost vrlo brzo biti upoznati sa stavom građana Zete, bez obzira na političku pripadnost, i njihovim jasnim odnosom prema protivustavnom i protivzakonitom činu, kojim se pokušava napraviti jedna invalidna opština koja ne bi mogla da funkcioniše, a samo za potrebe izbora u Podgorici i brutalnu namjeru i želju da se Ivanu Vukoviću obezbijedi da obnovi mandat", rekao je Knežević.

Poručio je da će on i DF nastaviti svoju političku borbu, te najavio da će prisustvovati zboru građana Zete.

"Saopštiću naše stavove i tražiti podršku svih građana Zete i Podgorice za ravnopravan status tog područja, jer nijedan građanin u Crnoj Gori ne zaslužuje da bude predmet političkog potkusurivanja i analiza kako obezbijediti opstanak na vlasti DPS-u u Podgorici", zaključio je Knežević.

Bonus video: