Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi

Crna Gora preuzima predsjedavanje najvećom regionalnom organizacijom

Predsjedavanje inicijativom biće dodatna prilika da Crna Gora potvrdi svoje kapacitete regionalnog lidera u EU integracijama, ističu iz Ministarstva vanjskih poslova

5580 pregleda 12 komentar(a)
Krivokapić u petak u Solunu, Foto: Boris Pejović
Krivokapić u petak u Solunu, Foto: Boris Pejović

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić učestvovaće u petak, 10. juna u Solunu na sastanku šefova diplomatija Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), na poziv sadašnjeg predsjedavajućeg, grčkog kolege Nikosa Dendiasa.

Ministarski sastanak biće prilika za predstavljanje prioriteta crnogorskog predsjedavanja SEECP-om kao najvećom regionalnom inicijativom koju čini 13 članica, a čije izvršno tijelo – Savjet za regionalnu saradnju (RCC), broji 46 država, organizacija i međunarodnih finansijskih institucija, saopštili su iz MVP-a.

Predsjedavanje inicijativom, ističu, biće dodatna prilika da Crna Gora potvrdi svoje kapacitete regionalnog lidera u EU integracijama.

Učešće Krivokapića, kako navode iz ministarstva, otvoriće mogućnost da se razmotre modaliteti jačanja ekonomske i bezbjednosne saradnje, unaprjeđenja infrastrukturne povezanosti, te zajedničkog djelovanja u cilju daljeg razvoja i dostizanja boljeg životnog standarda građana država regiona.

"Ministarski sastanak biće i prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim izazovima, kako u regionu jugoistočne Evrope, tako i u širem, evropskom i globalnom kontekstu, te ubrzanju reformskih procesa na putu evropske integracije zemalja aspiranata iz regiona", zaključuje se u saopštenju.