Ko je Zoran Lazarević, novi načelnik Generalštaba VCG

Dosadašnji načelnik, brigadni general Milutin Đurović imenovan je za izaslanika odbrane u vojno-diplomatskom predstavništvu Crne Gore

41937 pregleda 69 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 10.06.2022. 18:30h

Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, na predlog ministra odbrane Raška Konjevića, imenovao brigadnog generala Zorana Lazarevića za načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG).

Dosadašnji načelnik, brigadni general Milutin Đurović imenovan je za izaslanika odbrane u vojno-diplomatskom predstavništvu Crne Gore.

Danas je u Vili Gorica u Podgorici održana sjednica Savjeta, kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. U radu je učestvovala predsjednica Skupštine Danijela Đurović, predsjednik Vlade Dritan Abazović, a po pozivu i ministar odbrane Raško Konjević.

Savjet je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Prije 11 godina, tadašnji predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić koji je kao predsjednik Skupštine, bio član Savjeta za odbranu i bezbjednost zajedno sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem (DPS) i premijerom Igorom Lukšićem (DPS), usprotivio se predlogu tradašnjeg ministra odbrane Bora Vučinića (DPS) da Lazarević bude vanredno unapređen iz čina pukovnika u čin brigadnog generala.

Vučinić je naime 2011. Savjetu predložio vanredna unapređenja pukovnika Lazarevića koji je obavljao dužnost načelnika Štaba Generalštaba VCG (praktično, zamjenika NGŠ), te pukovnika Rifeta Kosovca – svog pomoćnika za materijalne resurse i kapetana bojnog broda Rajka Bulatovića, tadašnjeg komandanta Mornarice VCG, iako niko od te trojice oficira nije u tom momentu ispunjavao formalne uslove za redovno napredovanje u čin brigadnog generala, odnosno komodora.

Krivokapić je, kako su tada pisale "Vijesti", odbio da potpiše saglasnost za unapređenje ovog oficira pri čemu je šef parlamenta tražio i dodatne informacije o postupanju pukovnika Lazarevića, u otvorenom sukobu koji je tada buktio na relaciji Ministarstvo odbrane – Sindikalna organizacija VCG, odnosno sa pripadnicima oružanih snaga koji su podnijeli tužbe protiv Ministarstva odbrane (MO) zbog neisplaćivanja naknada za prekovremeni rad i neusaglašenih zarada sa važećim propisima.

Lazareviću je tada od rukovodstva MO i tadašnjeg NGŠ, viceadmirala Dragana Samardžića, bila povjerena uloga da "uguši pobunu", a zbog metoda koje je on u tome primijenio protiv Lazarevića je Sindikalna organizacija VCG podnijela krivičnu prijava zbog zloupotrebe slušbenog položaja, napada i diskriminacije.

On je tada između ostaloga, pokrenuo disciplinski postupak protiv predsjednika SOVCG, potpukovnika Nenada Čobeljića zbog "neovlašćenog istupanja u medijima" i bez sprovođenja propisanog postupka, Čobeljiću izrekao mjeru umanjenje plate dva puta po 20%.

Neki od pripadnika VCG koji su tada dobili otkaz, Lazarevića su u medijima prozivali da ih je navodno, kao Srbe, šikanirao i diskriminsao na nacionalnoj osnovi.

Do čina brigadnog generala Lazarević koji je po specijalnosti artiljerac, a u međuvremenu je završio u vojnu diplomatiju u Briselu, stigao je znatno kasnije – tek 2020. godine kada ga je zajedno sa još 135 pripadnika VCG, u viši čin unaprijedio tadašnji ministar odbrane Predrag Bošković (DPS).

Bošković je to uradio u mjesecima neposredno pred parlamantarne izbore 2020. pod vrlo kontorverznim okolnostima, bez jasnih kruterijuma za brojne takve odluke i često uz nepoštovanje zakonom predviđene procedure, a što je kasnije od dobro upućenih krugova i od strane Olivere Injac koja ga je naslijedila na mjestu ministarke odbrane, problematizovano i označeno kao partijska zloupotreba vojske i sistema odbrane u korist DPS-a.

Lazarević je ostao zabilježen i po tom što je u vrijeme vanredne situacije uzrokovane velikim sniježnim padavinama u februaru 2012. ostao zavijan u snijegu u Međurječju na putu Podgorica-Kolašin, zajedno sa tadašnjim pomoćnikom ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije Zoranom Begovićem, pa ih je nakon dužeg boravka kod mještana koji su im pružili sklonište, morao evakuisati vojni helikopter.

Bonus video: