Vlada dostavila parlamentu Predlog zakona o popisu

Vlada je preporučila Skupštini da prilikom razmatranja Predloga zakona o popisu stanovnistva, domaćinstava i stanova, pozove vršiteljku dužnosti pomoćnika direktora Uprave za statistiku Snežanu Radović

1679 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore dostavila je danas parlamentu Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinastava i stanova koji je utvrdila na sjednici 2. juna.

Za predstavnike Vlade koji ce učestvovati u radu Skupštine i njenih radnih tijela prilikom razmatranja Predloga zakona određeni su ministar finanasija Aleksandar Damjanović i državni sekretar u tom resoru Miloš Medenica.

Vlada je preporučila Skupštini da prilikom razmatranja Predloga zakona o popisu stanovnistva, domaćinstava i stanova, pozove vršiteljku dužnosti pomoćnika direktora Uprave za statistiku Snežanu Radović.

Popisom su obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mjestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu Crnoj Gori ili u drugoj državi i stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak.

O osobama koja se obuhvataju popisom prikupiće se, između ostalog, podaci o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broju, mjestu i državi rođenja, bračnom statusu, odnosno vanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu lica istog pola, državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem jeziku, jeziku kojim lice uobičajeno govori.

"Izuzetno , ako lice ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori, upisuje se odgovor "Ne želi da se izjasni"", kaže se u predloženom zakonu.

Popis priprema, organizuje i sprovodi Uprava za statistiku, a popisna komisija se obrazuje za svaku jedinicu lokalne samouprave.

"Preliminarne rezultate popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija Uprava za statistiku će objaviti u roku od 30 dana od završetka popisa", kaže se u obrazloženju.

Podzakonski akti donijeće se u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu zakona.

Za potrebe sprovođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova planirana su budžetka sredstva za ovu godinu u iznosu od 3,3 miliona eura.

Bonus video: