ministar ljudskih i manjinskih prava sa ambasadorkom sad

Đeka - Rajnke: Zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava jedan od najvažnijih zadataka ove Vlade

"Prema njenim riječima podizanje svijesti o važnosti ljudskih prava pitanje je i političke volje i podrške. Ministar Gjeka zahvalio je na riječima podrške i najavio da će svoj mandat posvetiti radu na unaprijeđenju stanja ljudskih i manjinskih prava"

2551 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka sastao se sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Đeka je u razgovoru poručio da su zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava jedan od najvažnijih zadataka u programu rada ove Vlade.

Rajzing Rajnke je, kako navode, čestitala Đeki stupanje na dužnost i istakla važnost oblasti koje su u nadležnosti Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

"Ona je kazala kako Stejt dipartment podnosi izvještaje o stanju ljudskih prava u svijetu, i da je posljednji objavljen za Crnu Goru, iz aprila ove godine ukazao između ostalog i na prisutnost nasilja i prijetnji usmjerene prema osobama sa invaliditetom i pripadnike/ce nacionalnih, rasnih ili etničkih manjinskih grupa, te slična krivična djela čije su mete LGBTIQ osobe", navodi se u saopštenju.

Rajnke je, kako je saopšteno, "prenijela spremnost SAD da pruže podršku unaprijeđenju ostvarivanja ljudskih prava i sloboda, većoj vidljivosti izazova sa kojima se ranjive grupe u društvu suočavaju, ali i podizanju svijesti ukupne javnosti o ljudskim pravima i slobodama, kao i toleranciji i prihvatanju različitosti."

"Prema njenim riječima podizanje svijesti o važnosti ljudskih prava pitanje je i političke volje i podrške. Ministar Gjeka zahvalio je na riječima podrške i najavio da će svoj mandat posvetiti radu na unaprijeđenju stanja ljudskih i manjinskih prava", piše u saopštenju.

Đeka je, kako je saopšteno, upoznao Rajnke "sa izazovima koji su se izdvojili za kratko vrijeme njegovog upravljanja resorom, od kojih su unaprijeđenje kvaliteta života romske i egipćanske zajednice, jačanje rodne ravnopravnosti, unapređenje legislative u oblasti zaštite manjinskih prava, te implementacije antidiskriminacionih zakona prioritetni."

"Ministar je najavio bolju organizaciju implementacionih jedinica u ministarstvu i dodao da će resor ljudskih i manjinskih prava jačati kapacitete i potvrditi opravdanost svog djelovanja kao samostalne institucije. Budući da je u prethodnom sazivu Vlade, ovaj resor bio sjedinjen sa Ministarstvom pravde, evidentirano je u izvještajima da je učinak bio slabo prepoznatljiv, rekao je Gjeka, i dodao da je sada prilika da rade bolje, više, uspješnije. Sagovornici su zaključili da je neophodna tijesna i kontinuirana saradnja sa civilnim sektorom, međunarodnim partnerima kako bi implementacija strateških ciljeva bila uspješna", navodi se u saopštenju.