Vlaović sa Rajnke: Ministarstvo radi na Nacionalnom programu razvoja kulture

"Govorilo se i o procesu digitalizacije građe u ustanovama kulture, a Ambasadorka je prihvatila zahtjev da Ambasada razmotri mogućnosti da američki eksperti pomognu u tim aktivnostima. Takođe je bilo riječi i o kreativnim industrijama koje su u fokusu Ministarstva, razvoju gejminga i novih oblasti u kulturi"

2458 pregleda 1 komentar(a)
Vlaović i Rajnke, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Vlaović i Rajnke, Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović razgovarala je danas sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke o saradnji i projektima u oblasti kulture, kao i aktivnostima na unapređenju medijskog sektora.

Kako je saopšteno iz ministarstva, Vlaović je predstavila aktivnosti tog Vladinog resora, "ističući da se radi na Nacionalnom programu razvoja kulture, petogodišnoj strategiji, koja će dati smjernice za dalji razvoj u ovoj oblasti."

Rajnke je, kako navode u saopštenju, "posebno istakla značaj i važnost kulture i navela da saradnja sa Ministarstvom, ali i kulturnim djelatnicima u Crnoj Gori traje dugi niz godina."

"Predstavila je Fulbrajt stipendiju i Fond američkog ambasadora za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, kao primjere za uspješnu saradnju. Na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima na unapređenju medijskog sektora, Medijskoj strategiji i izmjeni zakonodavnog okvira koja je u toku", piše u saopštenju.

Vlaović je porućila da su u ministarstvu posvećeni unapređenju položaja medija u Crnoj Gori, a da je Vlada "snažno opredijeljena da se stvore uslovi za sprečavanje napada na novinare i kreiranje slobodnog okruženja za rad medija."

"Svakako, posvećeno radimo na realizaciji obaveza iz pregovaračkih poglavlja”, poručila je Vlaović, navodi se u saopštenju.

Rajnke je, kako navode, istakla da "prate aktivnosti na ovom polju i da posebno cijeni što je u prioritetima Ministarstva unapređenje uslova za rad novinara i medija u cjelini."

"Govorilo se i o procesu digitalizacije građe u ustanovama kulture, a Ambasadorka je prihvatila zahtjev da Ambasada razmotri mogućnosti da američki eksperti pomognu u tim aktivnostima. Takođe je bilo riječi i o kreativnim industrijama koje su u fokusu Ministarstva, razvoju gejminga i novih oblasti u kulturi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: