Vujičić: Građani ne bi trebalo da snose posljedice odluka neustavne Skupštine

"Veliki broj nosilaca suvereniteta-birača nije ni upoznat sa izbornom prevarom i diskriminacijom biračkog prava, jer sve državne institucije, prvenstveno Javni servis, prikrivaju od građana izbornu prevaru, sa nesagladivim posljedicama po društvo, kako bi ista što duže opstala”

5335 pregleda 6 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Račun, zbog uvođenja sankcija Rusiji, platiće obični građani, dok će poslanici i predsjednik Vlade, “prodajući” volju građana, ostvariti korist, smatra predstavnik Građanske akcije (GA) Božidar Vujičić.

Kako se navodi u saopštenju, Vujičić je poručio da bi bilo normalno da račun plate građani, ali pod uslovom da je Vladu podržala narodna, ustavna, legalna Skupština Crne Gore i da su Vladu podržali narodni poslanici.

“S obzirom na to da su manjinsku Vladu podržali poslanici koji su diskriminacijom i korupcijom biračkog prava dobili mandate, Vlada kao ni Skupština nije izraz istinske volje građana i građani ne bi trebalo da snose posljedice odluka neustavne Skupštine, već bi takve odluke morale biti poništene, a posljedice bi morali snositi poslanici neustavne Skupštine”, kazao je Vujičić, navodi se u saopštenju Pr Centra.

Pojasnio je da su poslanici koji su podržali manjinsku Vladu bili kandidati na izbornim listama i da su glasanjem za izbornu listu birači dali glas svim kandidatima na listi.

“Kandidati koji nisu dobili mandate diskriminaisani su u odnosu na kandidate koji su dobili mandate, zbog čega je Skupština Crne Gore nalegalna, neustavna i zasnovana na diskriminaciji biračkog prava. Mandate su dobili visokom korupcijom i dikriminacijom biračkog prava, jer se mandati dodjeljuju po redosljedu kandidata na izbornoj listi. Mandate su dobili uz svesrdnu pomoć Evropske unije, koja je vrlo dobro upoznata da se biračima u Crnoj Gori sistemski diskriminiše biračko pravo i da je Skupština uzrok sveukupne korupcije u državi i i Evropska unije je priznaje i sarađuje sa neustavnom Skupštinom”, rekao je Vujičić, navodi se u saopštenju.

Crna Gora, kako je poručio, ima projektovanu Skupštinu čiji se personalni sastav zna u procentu preko 90 odsto, mjesec prije glasanja, odnosno onog dana kada se objave izborne liste, što ukazuje na visoku korupciju.

Vujičić smatra da građani još uvijek žive u ubjeđenju da od njih ne zavisi ko će umjesto njih ostvarivati vlast, zato im ne smeta što na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika biraju izborne liste, što nemaju mogućnost da se samorganizuju i na referendumu donesu bitne odluke za društvo “recimo da li ili ne žele da Crna Gora uvede sankcije Rusiji, jer korumpirani poslanici ne žele da usvoje Opšti zakon o referendum”.

“Do kada će još ponosni, slobodoljubivi Crnogorci i Crnogorke prihvatati da im obični građani, oličeni u predsjednicima političkih partija, biraju poslanike umjesto njih samih i tako potkradaju izbornu volju, ostaje da se vidi. Veliki broj nosilaca suvereniteta-birača nije ni upoznat sa izbornom prevarom i diskriminacijom biračkog prava, jer sve državne institucije, prvenstveno Javni servis, prikrivaju od građana izbornu prevaru, sa nesagladivim posljedicama po društvo, kako bi ista što duže opstala”, rekao je Vujičić, navodi se u saopštenju.

Rekao je da razmjere sistemske korupcije u Crnoj Gori najbolje pokazuje Građanska akcija, koja je usamljena u zalaganju za jednako i neposredno biračko pravo i za istinsku slobodu nosilaca suvereniteta.

“Na sistemsku korupciju biračkog prava ćute poslanici vlasti i opozicije, ćuti Ustavni sud, Tužilaštvo, ćuti Zaštitnik ljudskih prava, ćuti Agencija za sprečavanje korupcije, ćuti mnogobrojni nevladin sektor, ćuti Javni servis, čute udruženje pravnika, ćute akademici itd. Svi su se utopili u sistemskoj korupciji biračkog prava, svima je odlično, plaćaju ih od svojih skromnih primanja, nosioci suvereniteta vlasnici Crne Gore, koji u praksi nisu vlasnici. Da smo apsolutno u pravo kada ukazujemo godinama da je Skupština neustavna, sačinjena diskriminacijom i korupcijom biračkog prava, dokaz je da na ovako teške optužbe javno iznesene, koje vrijeđaju ugled Grne Gore ćute državne institucije, prvenstveno tužilaštvo, koje bi imalo pravo da podigne optužnicu sa predlogom da se odgovorna lica kazne zatvorskom kaznom ako su navodi netačni, ali ako su navodi tačni i iznose se u odbrani biračkog prava tužilaštvo nema pravo da podiže optužnicu”, kazao je Vujičić, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: