Rama i Kovačevski prihvatili ideju Abazovića da zajedno posjete Kijev

Zelenski je u četvrtak, u telefonskom razgovoru, pozvao Abazovića da posjeti Kijev

24917 pregleda 56 komentar(a)
Podrška Ukrajini: Abazović, Foto: BORIS PEJOVIC
Podrška Ukrajini: Abazović, Foto: BORIS PEJOVIC

Predsjednik Vlade Dritan Abazović prihvatio je poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da posjeti Kijev, saopšteno je juče iz kabineta premijera.

Zelenski je u četvrtak, u telefonskom razgovoru, pozvao Abazovića da posjeti Kijev.

“Kao što je najavio, Abazović će pokrenuti ideju o zajedničkoj posjeti Kijevu premijera sa Zapadnog Balkana, naročito NATO zemalja iz regiona, s ciljem da se uputi snažnija i jedinstvenija poruka podrške sa Zapadnog Balkana suverenitetu i integritetu Ukrajine”, navodi se u saopštenju iz premijerovog kabineta.

Prema saznanjima “Vijesti”, premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, prihvatili su ideju Abazovića i ostaje da se usaglasi termin.

Abazović je, u razgovoru sa Zelenskim, istakao da Crna Gora od početka pruža otvorenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

“On je naglasio da se evropske vrijednosti slobode i prava na sopstveni izbor danas brane izvan granica Evropske unije i da Crna Gora stoprocentno podržava odnos Evropske unije prema ruskoj invaziji na Ukrajinu”, navodi se u saopštenju.

Abazović je rekao i da se nada da će Ukrajina dobiti status kandidata za ulazak u EU, a da je Crna Gora, kao lider u pregovaračkom procesu, spremna da pruži neophodnu ekspertsku i političku pomoć.

Premijer je tokom telefonskog razgovora Zelenskog upoznao sa brojem ukrajinskih izbjeglica koji je Crna Gora primila, i naveo da se radi o skoro dva odsto populacije.

Bonus video: