Konjević potpisao rješenje o formiranju radnog tijela za pripremu predloga zakona o Vladi

Konjević je rekao da je prvi radni sastanak zakazan za petak

12614 pregleda 26 komentar(a)
Konjević, Foto: Luka Zeković
Konjević, Foto: Luka Zeković

Potpredsjednik Vlade Raško Konjević potpisao je rješenje o formiranju radnog tijela za pripremu predloga zakona o Vladi.

"Nakon godinu i po praznih obećanja prethodne Vlade, krećemo u konkretan rad na ovom važnom zakonskom tekstu", objavio je Konjević na Tviteru.

"Donošenjem ovog zakona, kodifikovala bi se na kvalitetan način oblast državne uprave, pokazala posvećenost suštinskoj vladavini prava i zrelost donosilaca odluka", kazao je Konjević koji je prvi sastanak radnog tijela zakazao za petak, a kojem će prisustvovati i ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Koordinatorka Radnog tijela je Enesa Hasanagić Katana iz Ministarstva javne prave.

U Rješenju koje je objavio Konjević navodi se da je zadatak radnog tijela da do kraja juna pripremi i Vladi dostavi nacrt, a najkasnije do 15. oktobra i predlog zakona.

Kako je saopšteno iz Kabineta potpredsjednika Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku, osim što će se precizno urediti ovlašćenja i nadležnosti Vlade, ovim Zakonom će biti definisan odnos između Skupštine i Vlade, kao i odnos u pogledu nadležnosti i ovlašćenja između Vlade i Predsjednika Crne Gore.

Stoga će, kako su pojasnili, predstavnici i Skupštine i Predsjednika biti članovi Radnog tijela, zajedno sa generalnim sekretarom Vlade Borisom Marićem, predstavnicima Kabineta predsjednika Vlade, ministarstava javne uprave i finansija.

Istakli su da će u cilju veće inkuzivnosti i transparentnosti u radu na ovom izuzetno važnom aktu, u Radnom tijelu biti i predstavnici akademske zajednice, pravnici, advokati te predstavnici NVO sektora koji su godinama bili posvećeni ovoj temi.

"Za razliku od onih koji su samo pričali, mi konkretno radimo. Ono što je jako važno jeste da će posebna pažnja biti posvećena ovlašćenjima vlade u period tkz. tehničkog manada, odnosno od prestanka mandata jednoj do izbora nove Vlade. Ovaj segment rada je bio posebno neuređen i ostavljao prostor za različita slobodna tumačenja i postupanja suprotno demokratskim standardima i praksama", kazao je Konjević.

Bonus video: