Predstavnici Obalske straže SAD u Crnoj Gori: "Na istom smo zadatku"

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je naveo da je cilj crnogorske pomorske administracije da unapređuje sistem bezbjednosti u nacionalnim lukama, kako bi u kontinitetu pratili međunarodne standarde.

3087 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Gov.me
Sa današnjeg sastanka, Foto: Gov.me

Predstavnici Obalske straže Sjedinjenih Američkih Država (SAD), borave u radnoj posjeti Crnoj Gori kako bi provjerili ispunjenost uslova bezbjednosne zaštite brodova i luka, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Iz tog resora su kazali da je, u okviru radne posjete, održan sastanak predstavnika američke ambasade u Crnoj Gori i Obalske straže SAD sa potpredsjednikom Vlade za regionalni razvoj i ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem.

Ibrahimović je naveo da je cilj crnogorske pomorske administracije da unapređuje sistem bezbjednosti u nacionalnim lukama, kako bi u kontinitetu pratili međunarodne standarde.

“Na istom smo zadatku i vjerujem da će i ova posjeta predstavnika Obalske straže donijeti zajedničke zaključke i dalje preporuke kako bismo ispunili zacrtane ciljeve”, rekao je Ibrahimović.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Međunarodni kodeks za bezbjednost brodova i luka ISPS Code u nacionalno zakonodavstvo implementiran kroz Zakon o bezbjednosnoj zaštiti brodova i luka.

Kako je pojašnjeno, njime se uređuje način bezbjednosne zaštite brodova i luka za pristajanje i sidrenje brodova, postupci u slučaju događaja kojim se ugrožava ili se može ugroziti bezbjednost broda i luke i druga pitanja od značaja za bezbjednosnu zaštitu brodova i luka.

“Tokom boravka u Crnoj Gori, predstavnici Obalske straže SAD sastaće se i sa predstavnicima Luke Bar i Luke Kotor kako bi se informisali o procedurama i praćenju smjernica međunarodnog i nacionalnog zakonodavstva iz te oblasti”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, predstavnici Obalske straže, u sklopu američko-crnogorskog Međunarodnog programa bezbjednosti, svake godine borave u posjeti Crnoj Gori, a sve u cilju razmjene iskustava i praktičnih znanja u ovoj oblasti.

Bonus video: