Đukanović: Članstvo ZB u EU geopolitička investicija u evropski mir i bezbjednost; Mišel: ZB naš strateški cilj

"Stiglo je dramatično upozorenje, a to je agresija Rusije na Ukrajinu. To je agresija na evropski sistem vrijednosti i evropsku bezbjednost. Upozorenje iz Ukrajine je, ako se tako može reći, dobrodošlo", kazao je Đukanović

31975 pregleda 24 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.06.2022. 13:32h

Članstvo Zapadnog Balkana (ZB) u Evropskoj uniji (EU) je geopolitička investicija u evropski mir i bezbjednost - poručio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

Đukanović se danas sastao s predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Šef države je naveo da je ovo druga posjeta Mišela u kratkom roku, što, kako je rekao, upućuje na punu posvećenost evropskih zvaničnika politici dalje evropeizacije regiona.

"Ažurirali smo informacije iz našeg prethodnog razgovora... Dobili smo Vladu za koju vjerujemo da će više od prethodne biti posvećena evropskoj perspektivi. Pokušavano da odgovorno trošimo vrijeme i ostvarimo više. Crna Gora je pokazala da je funkcionalna parlamentarna demokratija. Mnogi su sumnjali da će Crna Gora imati demokratski kapacitet za mirnu smjenu vlasti prije dvije godine. Onda je smijenjena Vlada koje se pokazala kao nekompetentna. Sad imamo manjinski Vladu", rekao je Đukanović na presu s Mišelom.

S predsjednikom Evropskog savjeta je, kako je kazao, razgovarao o stanju u regionu.

"Ponovio sam da je stabilnost ZB-a - jednako integracije. Stiglo je dramatično upozorenje, a to je agresije Rusije na Ukrajinu. To je agresija na evropski sistem vrijednosti i evropsku bezbjednost. Upozorenje iz Ukrajine je, ako se tako može reći, dobrodošlo. Ono je pokazalo na potrebu nove dinamike u odnosima EU i ZB-a. Na nama je da reaktiviramo reformski potencijal, da uklonimo deficite koji nas sprječavaju da postanemo dio modernog evropskog društva. Na nama je da unaprijedimo vladavinu prava, omogućimo veću efikasnost pravosuđa. Na nama je takođe da ponudimo dobre argumente evropskim partnerima da se založe za ubrzanje procesa prijema Crne Gore u EU", rekao je Đukanović.

Poručio je da je članstvo ZB-a u EU geopolitička investicija u evropski mir i bezbjednost.

Mišel je kazao da je EU od početka agresije Rusije na Ukrajinu djelovala ujedinjeno kako bi sankcionisala Rusiju, te da nastavljaju da vrše pritisak na rusku ekonomiju.

On se zahvalio Crnoj Gori što se uskladila sa sankcijama EU.

"ZB je strateški cilj za EU sad više nego ikad. Sad je vrijeme da se ubrza integracija Crne Gore u EU, tako što ćemo ubrzati reforme. Sljedeći korak je da se ispune mjerila u poglavljima. Sljedeće nedjelje organizovaću sastanak EU s liderima Zapadnog Balkana u Briselu. Stojimo uz vašu državu i region", poručio je Mišel.

Mišel
Mišelfoto: Boris Pejović

Kazao je da je sa Đukanovićem razgovarao i o predlogu evropske političke zajednice.

"Cilj nije da se nadomjesti proces EU integracija, već je to mogućnost da se sastajemo na nivou lidera i zajednički napredujemo u procesu integracija. To će samo ojačati procez proširenja", dodao je.

Smatra da ima "puno napretka" u Crnoj Gori.

"Pouzdano vjerujem da će dodatni napredak biti ostvaren narednih nedjelja. Naš pristup se ostvaruje na zaslugama", poručio je Mišel.

Bonus video: